Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wet topinkomens aangenomen door Senaat ondanks tegenstem VVD

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) en VVD-Kamerlid Helmi Huijbregts-Schiedon tijdens het debat in de Eerste Kamer over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) en VVD-Kamerlid Helmi Huijbregts-Schiedon tijdens het debat in de Eerste Kamer over het verder aan banden leggen van de topinkomens in de (semi)publieke sector. Foto ANP/Lex van Lieshout

De Eerste Kamer heeft zojuist de wet normering topinkomens aangenomen, ondanks een tegenstem van coalitiepartij VVD. Het voorstel kreeg 38 stemmen voor en 33 stemmen tegen. In de Tweede Kamer stemde de VVD nog wel voor het wetsvoorstel.

Twitter avatar MargreethBoer Margreeth Boer Ondanks tegenstem VVD wordt de wet normering topinkomens aangenomen: 38 voor, 33 tegen.#eerstekamer #goede relatie #vvdpvda

Samen met de VVD stemden ook D66, CDA en OSF tegen het wetsvoorstel. Dat was echter niet genoeg om de nieuwe wet tegen te houden, aangezien alle andere aanwezige partijen vóór stemden.

Twitter avatar hugoreitsma Hugo Reitsma PvdA in Eerste Kamer: ‘constateert de de VVD het regeerakkoord niet volgt’ #Topinkomens

De wet, die voortkomt uit een afspraak in het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA, legt de topinkomens in de (semi)publieke sector aan banden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) wil de bovengrens van die salarissen per 1 januari 2015 op 100 procent van een ministerssalaris (178.000 euro) leggen. Nu ligt het maximum nog op 130 procent. Volgens de Eerste Kamerfractie van de VVD komt het wetsvoorstel echter te vroeg en is het onzorgvuldig. Zo zouden topmensen over één kam geschoren worden.

Broze coalitie

De tegenstem van de liberalen is een nieuwe tegenslag voor de toch al broze coalitie van de VVD samen met de PvdA. De partijen geraakten vorige week in een kerstcrisis nadat drie Senaatsleden van de PvdA het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD), dat het recht op vrije artsenkeuze moet beperken, afstemden. Pas na een aantal dagen van crisisberaad kwamen de partijen tot overeenstemming over een nieuw wetsvoorstel, al wilden de drie dissidenten van de PvdA geen stemgarantie geven.