We gaan meer fietsen in de winter en meer autorijden in de zomer

Juli 2010, Groningen. Door een enorme regenbui staan verschillende straten in de stad blank.
Juli 2010, Groningen. Door een enorme regenbui staan verschillende straten in de stad blank. Foto ANP / Jan Luursema

We gaan meer fietsen in de winter en minder in de zomer. Althans in de Randstad. Door klimaatverandering worden de zomers heter en natter, waardoor we dan vaker de auto pakken. In de zachtere winters gaan we juist meer fietsen.

Dat concludeert vervoersgeograaf Lars Böcker, die vrijdag in Utrecht promoveerde op de relatie tussen weer, emoties, ruimtelijke omgeving en mobiliteitskeuzes (samenvatting hier). Klimaatverandering is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden in het vervoer.

We gaan vaker en verder fietsen

“Het ziet ernaar uit dat we vaker en verder gaan fietsen in de Randstad”, zegt Böcker. Dat beïnvloedt met name het autogebruik. Het fietsaandeel in het totale aantal verplaatsingen neemt op termijn met 1,3 procent toe, het aandeel van de auto daalt juist met 1,1 procent. Maar, zegt Böcker, het verschilt per seizoen. Hij onderzocht wat de effecten zijn van het huidige klimaat en de KNMI-verwachting voor 2050 op recente mobiliteitsdata.

“Daaruit blijkt dat we in 2050 meer gaan fietsen in mildere en enigszins nattere winters en minder in de zomer, door de hittetoename en extremere neerslag. Daardoor zullen we vaker de auto gebruiken.”

Beleidsmaker, leest u mee?

Beleidsmakers zouden nu al moeten inspelen op de gevolgen van klimaatverandering, zegt Böcker. Gemeenten moeten niet alleen rekening houden met een mogelijke toename van fietsgebruik, maar ook zorgen dat fietsen en wandelen aantrekkelijk blijft. Meer groen helpt bijvoorbeeld voor verkoeling, overkappingen en windschermen bieden beschutting tegen regen en wind. “Fietsers die bijvoorbeeld een brug mijden door te harde wind. Dat zou zonde zijn.”

Het onderzoek van Böcker maakt deel uit van het programma CESAR: ‘Climate and Environmental change and Sustainable Accessibility of the Randstad’. In dit filmpje worden vier onderzoeken uit dit onderzoeksprogramma belicht, waaronder dat van Böcker:

Lees het uitgebreidere verhaal vandaag in NRC Handelsblad:
We gaan fietsen in de winter, autorijden in de zomer (€)