Derde agent gedood, nu in Florida

None
foto ap

Deze vrouwelijke forensische experts onderzoeken de plek waar gisteravond een Amerikaanse agent is doodgeschoten in Tarpon Springs, Florida. Agenten kwamen af op een klacht over geluidsoverlast. Toen ze de verdachte naderden, schoot hij een van hen neer. De agent is overleden en de verdachte is opgepakt. Het incident volgt kort op de schietpartij in New York, waar zaterdag een man twee agenten op wacht doodschoot en daarna zelfmoord pleegde. De man, mogelijk een bendelid uit Baltimore, liep op de twee agenten in hun geparkeerde voertuig af en opende van dichtbij het vuur. Voor de aanval suggereerde de schutter op sociale media dat hij van plan was agenten te doden uit wraak voor geweld van blanke agenten tegen minderheden. De aanslag in New York volgt op een maand vol demonstraties tegen het besluit van de jury om Daniel Pantaleo niet te vervolgen. Pantaleo, een blanke agent, had Eric Garner (43) een zwarte man die illegaal sigaretten verkocht, bij aanhouding in de wurggreep genomen. De astmapatiënt overleed daarna. Het voorval werd gefilmd en forensisch onderzoek bestempelde zijn dood als moord. Toch oordeelde een volksjury begin deze maand dat Pantaleo niet zou worden vervolgd. Zijn vrijspraak, maar ook die van de blanke agenten die de zwarte tiener Darren Wilson neerschoten in Ferguson, hebben voor een golf van protesten gezorgd in Amerika. De grootste politievakbond in New York beschuldigde burgemeester Bill de Blasio ervan de schietpartij van dit weekend in de hand te hebben gewerkt. Na de beslissing om Pantaleo niet te vervolgen, sprak De Blasio zijn steun uit aan de demonstranten in de stad.

    • (AP/NRC)