Veiligheidsraad zet mensenrechten Noord-Korea op de agenda

De Chinese VN-ambassadeur Liu Jieyi stemt tegen het plan om de situatie in Noord-Korea op de agenda van de Veiligheidsraad te zetten. Foto EPA / Justin Lane

De VN Veiligheidsraad gaat zich formeel buigen over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea, ondanks de bezwaren van Chinese en Russische zijde. Dat heeft de raad vanavond tijdens een bijeenkomst besloten. Het is voor zover bekend voor het eerst dat de Veiligheidsraad de mensenrechten in een land op de agenda zet.

Van de 15 leden in de Veiligheidsraad stemden alleen Rusland en China tegen, zo meldt Reuters. Deze landen kunnen normaal gesproken hun vetorecht aanspreken om een plan te torpederen. Omdat de raad nu echter over een procedurele kwestie sprak - en niet over een inhoudelijke zaak - konden beide landen het plan in dit geval niet afschieten.

Hoe klein ook, het is een eerste stap

Naast Rusland en China waren er nog 2 landen die zich onthielden van stemming. De andere 11 landen in de Veiligheidsraad waren het wel eens met de plannen om de situatie in Noord-Korea officieel te gaan bekijken. Er waren negen stemmen voor nodig om het plan op de agenda te zetten.

Het besluit van de Veiligheidsraad betekent overigens niet dat het VN-orgaan ook stappen onderneemt tegen Noord-Korea. Desondanks is de uitkomst volgens het tijdschrift Newsweek bijzonder, omdat het de eerste, voorzichtige stap is op een pad dat uiteindelijk zou kunnen leiden naar strafmaatregelen.

Martelingen, executies en talloze andere wreedheden

De Algemene Vergadering van de VN verzocht de Veiligheidsraad vorige maand al om Noord-Korea te laten vervolgen bij het Internationaal Strafhof. Aanleiding daarvoor is een VN-onderzoek van begin dit jaar, waarin het bewind van leider Kim Jong-un werd beschuldigd van praktijken die weinig zouden onderdoen voor die van de nazi’s.

    • Joost Pijpker