The Interview krijgt van het internet ongezien een dikke tien

We krijgen de film The Interview misschien wel nooit te zien. Dat maakt filmfans niets uit: van hen krijgt de comedy over een plan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden bijna uitsluitend tienen op recensiewebsite IMDb.

Een billboard in Californië met de filmposter van de film The Interview.
Een billboard in Californië met de filmposter van de film The Interview. Foto AFP/Christopher Polk

We krijgen de film The Interview misschien wel nooit te zien. Maar dat maakt filmfans niets uit: van hen krijgt de comedy over een plan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden bijna uitsluitend tienen op recensiewebsite IMDb.

Het blijft de gemoederen bezig houden - het besluit van de filmtak van Sony om The Interview te schrappen naar aanleiding van een grote hack en bedreigingen van de hackersgroep Guardians of Peace. Afgelopen dagen maakte de FBI bekend dat het hoogstwaarschijnlijk is dat Noord-Korea achter de hack zit. Dat ontkende het land, waarop het aanbood samen met de Verenigde Staten onderzoek te doen. Intussen blijft de film - die een kerstkraker had moeten worden voor Sony - niet beschikbaar voor het filmpubliek.

Hoger dan klassiekers

Filmfans lijken zich er echter niets van aan te trekken. Op IMDb, de grootste ratingswebsite ter wereld, krijgt The Interview - waarvan nog altijd niet bekend is of hij ooit wordt uitgebracht - een 9,9 - het gemiddelde van ruim 26.000 stemmen. Liefst 24.000 mensen gaven de film een tien, het hoogst mogelijke cijfer. Daarmee krijgt de film een hoger cijfer dan klassiekers als The Shawshank Redemption, The Godfather-trilogie en The Dark Knight - films die bovenaan de eeuwige top 250 op de website staan.

Screenshot IMDb

Het hoge cijfer is te danken aan oproepen van de grote communitywebsites 4Chan en Reddit. Zij hebben hun gebruikers gevraagd de film een tien te geven als protest tegen de bedreigingen van Noord-Korea en de beslissing van Sony de film niet uit te brengen. Daarin zijn ze niet de enigen. Velen, waaronder president Obama, hebben zich uitgesproken tegen het ‘laffe’ besluit van de filmstudio.

Twitter avatar RobLowe Rob Lowe Wow. Everyone caved. The hackers won. An utter and complete victory for them. Wow.

Afgekraakt door filmrecensenten

Filmrecensenten die de film daadwerkelijk hebben gezien, kraken de film intussen af, blijkt uit cijfers van twee andere recensiewebsites, RottenTomatoes en Metacritic. Scores van 53 procent (RottenTomatoes) en 45/100 (Metacritic) geven aan dat de filmpers niet onder de indruk is van de comedy. Of, zoals The Wall Street Journal het omschrijft:

“In the movie world, there’s no debate; watching “The Interview” is torture from almost start to finish.”