Strategisch succes voor Koerden in strijd tegen IS

Koerdische strijders zeggen een belangrijk strategische succes te hebben geboekt met de gedeeltelijke herovering van de stad Sinjar, in het noorden van Irak, op Islamitische Staat. Controle over de stad betekent ook controle over de weg van Syrië naar Mosul, een belangrijke verbindingslijn voor IS.

Eind vorige week slaagden Koerdische peshmerga-strijders erin een weg naar de berg Sinjar te heroveren. Daar waren duizenden yezidi’s naar toe gevlucht na het offensief van IS afgelopen zomer. De agressie van IS tegen de yezidi-minderheid was de aanleiding voor de vorming van een internationale coalitie tegen IS.

Gisteren trokken pickups vol met Iraakse Koerden, gesteund door Koerden uit Syrië en Turkije, wijken van Sinjar binnen. Op veel plaatsen stuitten zij op sluipschutters en mijnen. Vanuit de lucht werden de Koerden gesteund met bombardementen door de door Amerikanen geleide coalitie op stellingen van IS.

Om dit gebied is maandenlang slag geleverd. Sinjar kwam in augustus in handen van IS. Op de berg die boven de stad uitreist zouden nu nog ongeveer 1700 yezidi-families zijn. Sommige yezidi’s vonden het nog niet veilig genoeg om hun schuilplaatsen op de berg te verlaten.

Bij de aanval op Sinjar werd samengewerkt door strijders van de in Turkije verboden Koerdistan Arbeiderspartij PKK en haar Syrische zusterorganisatie YPG. Zij zeggen ongeveer vijfhonderd op de berg boven Sinjar te hebben. (Reuters, AP)