Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Nederlanders kopen steeds meer vakantiehuisjes

Vakantiehuisjes zijn in trek. Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning, bericht de Volkskrant. De afgelopen tien jaar steeg het aantal vakantiehuisjes met 16 procent. Die stijging is twee keer zo hard als het aantal gewone woningen dat gebouwd werd. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Bureau Stedelijke Planning. De komende vijf jaar moeten nog eens 8.000 nieuwe recreatiewoningen worden gebouwd.

Volgens het rapport kan het grote aanbod in sommige regio’s tot overaanbod leiden. Vakantiegangers trekken namelijk allemaal naar dezelfde bestemmingen aan de kust. De duurste huisjes staan dan ook op de Waddeneilanden en in Zeeland.

Vroeger waren bosrijke regio’s zoals de Veluwe en Drenthe populairder. Daar staan veel verouderde vakantieparken waar huisjes moeilijk verkocht worden. Ze voldoen niet aan de luxere woonwensen en ze zijn te ver van de Randstad. Dat laatste geldt al helemaal voor woningen in Twente, de Achterhoek en Limburg.

Nederlands vastgoed gewild bij buitenlandse investeerders

Ander Nederlands vastgoed heeft minder moeite om kopers te vinden. Investeringen door buitenlandse beleggers nemen toe, meldt het Financieele Dagblad. In 2009 deden internationale vastgoedbeleggers nog 17 procent van alle investeringen, in 2014 is dat percentage opgelopen tot 65 procent. “Er dendert een internationale kapitaaltrein over ons heen”, zegt Henk Jagersma, CEO van de vastgoedtak van Syntrus Achmea.

De grootste aankoop werd gedaan door het Duitse bedrijf Patriza: dat kocht 5.500 Vestia-woningen voor 577 miljoen euro. De Amerikaanse private equity-bedrijf Lone Star kocht 32 kantoorpanden. Aan de Amsterdamse Zuidas werd kantoorgebouw Ito-Som verkocht aan het Duitse Union.

Buitenlandse investeerders vinden Nederland aantrekkelijk omdat de prijzen relatief laag zijn. In Parijs, Londen en Frankfurt zijn de bedragen veel hoger, schrijft het FD. De kantoren aan de Zuidas zijn de meest populaire locatie voor de investeerders. Volgens Bart Verhelst, directeur Capital Markets bij CBRE maken ook de economische vooruitzichten en de stabiele politieke situatie Nederland aantrekkelijk voor beleggers.

Vooralsnog is het een gezonde markt, concludeert het FD. Er worden veel minder aankopen gefinancierd met schuld. Hoewel dat aandeel wel weer aan het oplopen is. Verhelst: “Je ziet weer transacties voorbijkomen die met 75 procent schuld gefinancierd zijn.” Van een ‘vastgoedbubbel’ is voorlopig nog geen sprake, zeggen de deskundigen. Al wordt wel getwijfeld aan het optimisme van die internationale beleggers. De vraag is of ze hun beoogde winsten wel zullen halen.

Niemand wil Van Gansewinkel

Afvalbedrijf Van Gansewinkel werd in september te koop gezet, maar heeft vooralsnog slechts één bod binnen van 450 miljoen euro. Dat is flink minder dan de 670 miljoen euro aan schulden die Van Gansewinkel heeft. Aandeelhouders en schuldeisers van Van Gansewinkel dreigen dus geld kwijt te raken bij de verkoop, schrijft het Financieele Dagblad.

Eigenaar van het afvalbedrijf zijn nu nog de private equity-partijen CVC en KKR. Van Gansewinkel is volgens het FD symbool geworden voor de risico’s van overnames die met schulden gefinancierd worden. Iets dat vóór de crisis vaak gebeurde. Van Gansewinkel werd in 2007 voor 2,2 miljard euro gekocht door CVC en KKR. Het bedrijf heeft een miljard euro omzet, waarvan 60 procent uit Nederland, en 5.800 werknemers.

Het geld waarmee Van Gansewinkel werd gekocht, was voornamelijk geleend. Dat werd lastig toen de financiële crisis in 2008 begon. Daarnaast kreeg het bedrijf te maken met overcapaciteit omdat er minder afval kwam en concurrenten nieuwe afvalovens in gebruik namen.

Zakenbank Credit Suisse moet helpen bij de verkoop van Van Gansewinkel. Die verkoop moest dit jaar nog gebeuren, maar het bedrijf laat nu in het FD weten dat vóór april (als de jaarcijfers gepresenteerd worden) niet te zien gebeuren.

    • Eefje Rammeloo