Spaanse prinses moet voor rechter verschijnen

De Spaanse prinses Cristina de Borbon, de zus van koning Felipe IV, moet zich in de rechtszaal verantwoorden voor de belastingfraude waar ze van verdacht wordt. Dat heeft een Spaanse rechter vandaag bepaald.

Prinses Cristina verlaat de rechtbank. De hoge raad heeft besloten dat de zus van de koning zich voor de rechter moet verantwoorden over mogelijke belastingfraude.
Prinses Cristina verlaat de rechtbank. De hoge raad heeft besloten dat de zus van de koning zich voor de rechter moet verantwoorden over mogelijke belastingfraude. Foto Reuters / Albert Gea

De Spaanse prinses Cristina de Bourbon, de zus van koning Felipe IV, moet zich in de rechtszaal verantwoorden voor de belastingfraude waar ze van verdacht wordt. Dat heeft een Spaanse rechter vandaag bepaald.

Het is de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie in de rechtszaal moet verschijnen sinds het herstel van de monarchie in 1975. De aanklager had eerder deze maand nog aangeraden om de zaak van Cristina af te doen met een boete en alleen haar man, oud-tophandballer Iñaki Urdangarin, voor de rechter te laten verschijnen.

Oplichting

De affaire draait rond het Nóos-instituut dat Urdangarin na het beëindigen van zijn sportcarrière opzette. Dit lobbyde namens lokale en regionale overheden bij het binnenhalen van grote sportevenementen. Urdangarin, zijn zakenpartner en politici zouden via het instituut lagere overheden in Valencia en op de Balearen voor minstens 5,8 miljoen euro hebben opgelicht.

Het onderzoek duurt al vier jaar. Dit is al de tweede poging van de onderzoeksrechter om Cristina voor de rechter te krijgen. Een eerdere poging sneuvelde vorig jaar. Na negen maanden aanvullend onderzoek naar de financiële handel en wandel van de prinses werd ze nogmaals aangeklaagd.

De zaak heeft het aanzien van de monarchie in Spanje ernstig geschaad. Afgelopen juni werd Cristina’s vader Juan Carlos opgevolgd door zijn zoon en Cristina’s broer Felipe IV. Naar eigen zeggen nam hij troonsafstand om plaats te maken voor een “nieuwe generatie”. Zijn corrupte schoonzoon en een omstreden jacht op olifanten hadden zijn populariteit echter geen goed gedaan.