Sijbrands heeft record blindsimultaan terug

Het wereldrecord blind simultaandammen is terug bij Ton Sijbrands, de Johan Cruijff van het dammen. In het Raadhuis van Hilversum won hij afgelopen weekeinde veertien van de 32 partijen en speelde hij achttien keer remise. Dat alles in een tijdsbestek van 48 uur. Zijn winstpercentage kwam daarmee op 71,4, ruim boven de recordmarge van 70 procent.

Na zijn laatste recordpoging in 2009 verklaarde Sijbrands plechtig, dat het zijn laatste keer is geweest. Blind simultaandammen, waarbij alle zetten uit het hoofd worden doorgegeven, is fysiek loodzwaar en geestelijk slopend. In Rusland is deze vorm van dammen zelfs verboden uit angst voor ernstige psychische gevolgen.

Nadat Erno Prosman in 2012 het record van Sijbrands had verbeterd – hij streed tegen 30 tegenstanders – speelde het eergevoel bij de oude meester op en besloot hij opnieuw een poging te wagen. Voor de organisatie vond hij partners in omroep MAX en de gemeente Hilversum.

Afgezonderd in de burgemeesterskamer gaf Sijbrands (65) zijn zetten via een arbiter door aan de 32 tegenstanders, die een gemiddelde rating hebben van 1.050, zeg maar niveau hoofdklasse. Sijbrands, die 48 uur wakker is gebleven, heeft zich maanden voorbereid op de recordpoging. Hij wandelde twee uur per dag, dronk al die tijd geen alcohol en permitteerde zich alleen een sigaartje. Gedurende de partijen at hij af en toe een banaan en dronk hij menig kopje koffie. Met zijn record verdiende Sijbrands 50.000 euro. (NRC)