Russische bank genationaliseerd - miljoeneninjectie moet Trust redden

De Russische Trust Bank is genationaliseerd en geherkapitaliseerd met omgerekend 446 miljoen euro om een faillissement te voorkomen. Dat heeft de Russische centrale bank vandaag bekendgemaakt.

Mensen wandelen langs het hoofdkantoor van Trust Bank in Moskou. De bank werd vandaag genationaliseerd.
Mensen wandelen langs het hoofdkantoor van Trust Bank in Moskou. De bank werd vandaag genationaliseerd. Foto AFP / Alexander Nemenov

De Russische centrale bank heeft vandaag een middelgrote bank uit het land genationaliseerd, omdat de financiële instelling anders was omgevallen. De Trust Bank krijgt een injectie van 446 miljoen euro, waardoor klanten gewoon geholpen kunnen worden. Het concern is het eerste slachtoffer van de roebelcrisis die nu in Rusland woedt.

Door de ingreep moet de top van Trust Bank plaatsmaken en wordt het depositogarantieagentschap van Rusland nu verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij de bank. Het is de bedoeling dat de Trust Bank op termijn wordt overgenomen door een andere bank. De centrale bank verwacht dat dit een grote Russische bank wordt.

Trust valt, ondanks vele ingrepen

De nu gevallen bank had begin deze maand iets minder dan 2,2 miljard euro aan spaargeld in beheer. Het is daarmee de 15de bank in Rusland als het op deposito’s aankomt, zo meldt persbureau Reuters. Op het gebied van leningen is Trust – die reclame maakt met acteur Bruce Willis – de 32ste bank van het land.

Vorige week kondigde de Russische centrale bank al meerdere maatregelen aan om de economie en de Russische financiële sector overeind te houden. Zo werd de rente verhoogd, mogen banken soepeler omgaan met de boekhoudregels en wil de toezichthouder volgend jaar meer geld in de sector pompen.

Lees ook “Wat je over de duikvlucht van de roebel moet weten” op NRCQ.