Poetin wil dat bedrijfsleven zijn euro’s omzet in roebels

President Poetin heeft de grote Russische exportbedrijven gevraagd hun deviezenreserves om te zetten in roebels. In een ontmoeting met 41 topmannen heeft Poetin hen opgeroepen „vrijwillig” hun euro’s en dollars bij de Centrale Bank om te zetten in roebels. Volgens de Russische website Gazeta zou het gaan om een bedrag van minimaal 10 miljard tot maximaal 30 miljard dollar die voor het eind jaar moet worden ingezet om de Russische munt te steunen.

Vorige week beschuldigde ex-minister Koedrin van Financiën het Kremlin er al van dat het de deviezenverkoop door het bedrijfsleven „coördineert”. Zo blijven de reserves van de Centrale Bank zoveel mogelijk buiten schot.

De ‘vrijwillige’ medewerking van de (particuliere) ondernemingen is riskant. De buitenlandse schuld van Rusland bedraagt in totaal ruim 900 miljard dollar. Circa 680 miljard staat op het conto van de bedrijven die voor eind 2015 voor ongeveer 90 miljard moeten herfinancieren.

De roebelcrisis slaat over naar buurlanden. Wit-Rusland heeft nu kapitaalcontroles op de eigen roebel ingevoerd. Ook de munt van andere (kandidaat-)leden van de Euro-Aziatische Unie, Armenië en Kazachstan, dalen sinds een week snel in waarde. (NRC)