‘Pakistan gaat 500 terdoodveroordeelden executeren’

Pakistan gaat de komende weken bijna vijfhonderd terdoodveroordeelden executeren. Daartoe is besloten nadat vorige week de doodstraf werd heringevoerd, als reactie op het bloedbad op een school in Peshawar.

De neef en oom van een gewonde leerling van de school die werd aangevallen door de Talibaan. De moeder van de jongen was lerares op de school en is gedood.
De neef en oom van een gewonde leerling van de school die werd aangevallen door de Talibaan. De moeder van de jongen was lerares op de school en is gedood. AP / Mohammed Sajjad

Pakistan gaat de komende weken bijna vijfhonderd terdoodveroordeelden executeren. Daartoe is besloten nadat vorige week werd besloten tot het opnieuw uitvoeren van de doodstraf, als reactie op het bloedbad op een school in Peshawar.

Dat schrijft persbureau AFP op gezag van meerdere overheidsfunctionarissen. De doodstraf in Pakistan werd vanaf 2008 niet meer uitgevoerd. Maar na de aanval op de Talibaan vorige week op een school in Pakistan, waarbij 149 mensen omkwamen onder wie 133 kinderen, heeft de regering deze straf in gevallen van terrorisme weer ingevoerd. Vrijdag werden al twee terreurverdachten geëxecuteerd. Gisteren werden werden nog eens vier mensen opgehangen, vertelden regeringsbronnen aan persbureau AP.

‘Meerdere mensen gearresteerd’

De minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat meerdere mensen zijn gearresteerd in verband met de aanslag op de school. Het zou gaan om mensen die de aanslagplegers hebben geholpen. Er is niet bekendgemaakt om hoeveel mensen het gaat.

Zeven mannen, gewapend met onder meer explosievenriemen, bestormden vorige week een school en vermoordden meer dan honderd kinderen. Ook raakten 121 schoolkinderen gewond. In totaal duurde de aanval acht uur. In Peshawar leven veel gezinnen van militairen. De Talibaan noemden de aanval een wraakactie voor een grote militaire operatie tegen militanten in Noord-Waziristan, gestart in juni. Daarbij kwamen volgens het leger meer dan 1.200 militanten om.

De Talibaan hebben in hun strijd voor een eigen, streng-islamitische staat, duizenden mensen vermoord in bijna tien jaar tijd. De regering heeft daarop schuilplaatsen in tribale gebieden langs de grens met Afghanistan gebombardeerd.