Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ook Maastrichtse broers Bram Moszkowicz in de clinch met fiscus

Net als jongere broer Bram hebben ook Max jr. en David Moszkovicz een geschil met de Belastingdienst.
Net als jongere broer Bram hebben ook Max jr. en David Moszkovicz een geschil met de Belastingdienst. Foto Chris Keulen.

Ook de oudere broers van voormalig advocaat Bram Moszkowicz hebben een geschil met de fiscus. De Belastingdienst heeft dit jaar voor 1,2 miljoen euro een hypotheek gekregen op het kantoorpand van de advocaten Max jr. en David Moszkowicz in Maastricht.

Het geschil gaat over nog te betalen belasting over de periode 2003 tot begin 2015. Dat blijkt uit twee aktes in het Kadaster. In de aktes staat dat het gaat om nog te betalen loonheffingen, omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting.

Aanslag na verkoop van familiebezit

Volgens Max Moszkowicz jr. is het een “reguliere fiscale aangelegenheid” die veroorzaakt is doordat ze de afgelopen jaren bezittingen van hun vader Max Moszkowicz hebben verkocht: een lingeriehandel, een juwelenzaak en wat onroerend goed. “We hebben die vennootschappen opgedoekt omdat we ons alleen nog maar met advocatuur willen bezighouden. Door de verkoop moet er fiscaal worden afgerekend.”

De schuld betreft voor een deel ook de fiscale afhandeling van de maatschap die de broers tot vorig jaar met hun broer Bram Moszkowicz hadden. “Over de bedragen wordt nog onderhandeld en ondertussen wil de fiscus zekerheid hebben.” De afwikkeling met de fiscus wordt volgens Max vertraagd doordat hun broer Bram onvoldoende meewerkt.

Bram Moszkowicz tijdens de presentatie van zijn boek Onkruid, waarin hij zijn kant van het verhaal vertelt. Foto ANP / Marcel Antonisse

Grote financiële problemen door naheffing

Bram Moszkowicz werd in april vorig jaar geschrapt als advocaat, onder meer vanwege de grote sommen contant geld die hij had aangenomen van cliënten zonder de deken hierover in te lichten. De ex-advocaat verkeert inmiddels in grote financiële problemen. In 2012 kreeg hij een grote boete en naheffing van de fiscus wegens het ontduiken van belasting in de periode 2002-2006.

Om zijn schuld te voldoen werd het kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam dit jaar verkocht, voor 2,6 miljoen euro. Dit pand was mede eigendom van zijn broers Max jr. en David. Onlangs bleek dat Bram nog 3 ton aan de fiscus moet voldoen.

David Moskowicz, de oudere broer van Bram, hier op een oudere foto uit 2007. Foto ANP / Evert Elzinga

Broers leenden Bram ieder half miljoen

De voormalig strafpleiter suggereerde onlangs in het televisieprogramma Pauw dat zijn familie hem niet helpt bij zijn financiële problemen. Volgens Max is dat onzin. “David en ik hebben hem in 2013 ieder meer dan vijf ton geleend.” Sinds twee maanden hebben de broers geen contact meer. “Bram laat niks meer van zich horen.”

Bram Moszkowicz zegt desgevraagd niet op de beweringen van zijn broer te willen ingaan “omdat ik het niet kies vind geschillen binnen de familie in de krant te bespreken. Wat onverlet laat dat niet alles wat Max zegt waar is”.

Lees morgen in NRC een interview met Max Moszkowicz jr.