‘OM betaalt arrestanten Veen 200 euro per onterecht vastgezeten nacht’

Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk.
Een uitgebrande auto in de Brabantse plaats Veen. Politieagenten hebben zo'n 65 arrestaties verricht, nadat een groep jongeren enkele politiewagens bekogelde met lege flessen en zwaar vuurwerk. Foto ANP / Erik Haverhals

De bijna honderd mensen die vorig jaar in het Noord-Brabantse dorp Veen werden opgepakt vanwege hevige oudjaarsrellen, krijgen 200 euro voor elke nacht dat ze onterecht in de cel hebben gezeten. Dat zegt hun advocaat Erik Thomas tegen het Algemeen Dagblad.

Thomas staat bijna zestig cliënten bij. Normaal gesproken krijgen arrestanten die onterecht vast hebben gezeten 105 euro per nacht. De deal gaat het Openbaar Ministerie (OM) volgens de krant 50.000 euro kosten, mits iedereen instemt met de regeling. Het OM wil tegenover het AD niets zeggen over de hoogte van schadevergoeding, maar bevestigt wel dat de voormalige verdachten vanavond een voorstel krijgen.

Drie van de ongeveer honderd arrestanten moeten voor de rechter verschijnen. De rest gaat vrijuit, want het OM heeft onvoldoende bewijs voor hun aandeel in de rellen in Veen.

In Veen worden jaarlijks rond de jaarwisseling auto’s in brand gestoken door een grote groep jongeren. Inmiddels is het aanvallen van hulpdiensten die de brand komen bestrijden een bijna vast onderdeel van de traditie geworden. Een aantal jaar was het rustig, maar vorig jaar liep de jaarwisseling uit op rellen en werden hulpdiensten bekogeld met vuurwerk en flessen. Daarna vluchtten de relschoppers naar een nabijgelegen café. Daar werden ze gearresteerd.