Obama: Cyberaanval op Sony is geen oorlogsdaad

President Obama beschouwt de cyberaanval op Sony Pictures niet als een daad van oorlog, zei hij gisteren tegen CNN. „Ik zie het als een heel dure vorm van cybervandalisme.” Desondanks bleef Obama kritisch over de beslissing van Sony om de film, waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wordt vermoord door twee Amerikaanse reporters, niet uit te brengen. De Amerikaanse regering overweegt Noord-Korea op een lijst te plaatsen met landen die terrorisme ondersteunen. Bij de cyberaanval op Sony werden films gestolen en gepubliceerd, harde schijven gewist, persoonsgegeven ontvreemd en lekte e-mailverkeer uit. Na de aanval ontving het bedrijf dreigementen als het The Interview toch zou uitbrengen. Noord-Korea noemde de film een ‘oorlogsdaad’, maar ontkende verantwoordelijkheid. Het land wil met de VS een onderzoek instellen.

    • Ap