Noord-Korea misschien terug op Amerikaanse terreurlijst

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/
Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Noord-Korea komt misschien terug op de lijst van staten die terroristen steunen. De Amerikaanse president Barack Obama denkt er tenminste over volgens de BBC. In plaats van een oorlogsdaad wordt de aanval van Noord-Korea op Sony Entertainment dan gezien als cybervandalisme.

In een interview met CNN noemde Obama de hack een ‘very costly, very expensive‘ voorbeeld van cybervandalisme. Op dit moment wordt onderzocht of de aanval Noord Korea terug moet zetten op de terrorisme-lijst.

Noord-Korea zelf ontkent nog steeds iets te maken te hebben met de aanval. De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, Mark Stroh zei zaterdag: “Wij weten zeker dat de Noord-Koreaanse regering verantwoordelijk is voor deze vernietigende aanval.”

Obama zei dat Sony een ‘fout’ heeft gemaakt door niet meteen bij hem aan te kloppen. De president is bang dat deze aanval een voorbode kan zijn voor soortgelijke aanvallen.

Dit is niet alleen een probleem voor de entertainment industry, het is een probleem voor de nieuwsindustrie. CNN heeft kritische verhalen gemaakt over Noord-Korea. Wat gebeurt er als er een aanval wordt uitgevoerd op CNN’s cyberspace? Gaan we dan opeens besluiten niet meer over Noord-Korea te berichten?

De VS heeft China gevraagd om te helpen bij het tegenhouden van de Noord-Koreaanse cyberaanvallen. Beijing heeft op dat verzoek nog niet geantwoord.

‘Opec-landen niet schuldig aan overproductie’

Het is niet onze schuld dat de olieprijs zo scherp gedaald is, zeggen Saudi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ali al-Naimi, de olie minister van Saudi Arabië, zegt in de Financial Times:

Het koninkrijk van Saudi Arabië en andere landen hebben geprobeerd de markt in balans te brengen, maar het gebrek aan samenwerking door producenten buiten Opec en de verspreiding van misleidende informatie en speculatie heeft geleid tot een verdere daling van de prijs.

Al-Naimi weigert minder olie te produceren. Zijn collega Suhail Al Mazrouei, de olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten is het met hem eens: “Opec is geen swing producer. Het is niet eerlijk dat wij de markt voor alle anderen moeten corrigeren.” Al Mazrouei zei eind november dat hij verwacht dat de markt het probleem van de overproductie zal oplossen.

De prijs van olie is sinds juni met 50 procent gedaald. Er wordt voor 2015 minder vraag naar olie voorspeld in Europa en Azië, en in de Verenigde Staten wordt meer schaliegas gewonnen. De lagere vraag naar olie raakt zowel Opec-producenten als niet-Opec-producenten in bijvoorbeeld West Afrika. Het is niet duidelijk of dit de productenten zijn die Al-Naimi en Al Mazrouei bedoelen.

Pagina Facebook geblokkeerd in Rusland

De Russische regering is niet zo blij met Facebook. Een pagina die oproept tot een demonstratie in Moskou, is niet meer zichtbaar in Rusland. Dat meldt Quartz. Het gaat om een demonstratie op 15 januari, de dag dat een tegenstander van de regering Poetin samen met zijn broer terecht staat voor verduistering. De aanklacht zou vervalst zijn.

Facebook wilde niet reageren, maar de nationale telecom autoriteit Roskomnadzor, zou het bedrijf opdracht hebben gegeven om toegang tot de pagina te blokkeren. De reden: het zou gaan om een ‘ongeautoriseerd massa-evenement’.

Een wet van afgelopen februari schrijft voor dat de telekom-autoriteit zo’n opdracht kan uitvaardigen zonder uitspraak van een rechter. De wet werd dit jaar al meerdere keren gebruikt tegen zowel Facebook als de Russische variant VKontakte.

Facebook, Google, Twitter: ze moeten zich allemaal aan de wet houden van het land waar ze actief zijn. Maar hoe gemakkelijk gaat dat? Facebook lag al regelmatig onder vuur omdat het bedrijf te snel akkoord zou gaan met maatregelen die in de Verenigde Staten als censuur worden beschouwd.

    • Eefje Rammeloo