Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nederlandse F-16’s ingezet bij bevrijding yezidi’s

Nederlandse F-16’s hebben dit weekend meegeholpen bij het doorbreken van de omsingelingen van IS van de berg Sinjar. Op die berg in het noorden van Irak zaten nog yezidi’s vast. Dat zei minister Koenders tijdens zijn bezoek aan Irak, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse F-16's hebben bijgedragen aan de bevrijding van yezidi's.
Nederlandse F-16's hebben bijgedragen aan de bevrijding van yezidi's. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nederlandse F-16’s hebben dit weekend meegeholpen bij het doorbreken van de omsingelingen van IS van de berg Sinjar. Op die berg in het noorden van Irak zaten nog yezidi’s vast. Dat zei minister Koenders tijdens zijn bezoek aan Irak, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Koerdische peshmerga’s brachten strijders van IS (Islamitische Staat/ISIS) de afgelopen dagen een nederlaag toe in het Sinjar-gebied. Het was al bekend dat zij daarbij vanuit de lucht werden geholpen door de Amerikanen. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders over de Nederlandse bijdrage:

“Honderen yezidi’s die geen kant op konden zijn - gelukkig voordat de winter hard heeft kunnen toeslaan - uit hun benarde positie bevrijd. De internationale coalitie tegen ISIS heeft daaraan bijgedragen met luchtaanvallen. Ik heb aangegeven dat Nederland vastberaden is te blijven bijdragen aan de strijd tegen ISIS.”

Over de precieze inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen is niets bekendgemaakt. De Nederlandse inzet wordt volgens de bewindsman “toegejuicht in Erbil”.

In augustus grepen de Amerikanen voor het eerst in omdat op het Sinjar-gebergte duizenden leden van de yezidi-minderheid werden vastgehouden door IS. Daarna kwam een internationale coalitie tot stand om IS te bestrijden. Nederland doet daaraan mee met F-16’s. Ook gaat Nederland Iraakse en Koerdische militairen trainen.