Nederland trekt stekker uit vrouwenvoetballeague met België

Standard Luik en FC Twente streden vorig jaar om het kampioenschap in de BeNe League. De vrouwenvoetbalcompetitie van België en Nederland houdt volgend seizoen op te bestaan. Foto ANP / Vincent Jannink

De BeNe League, de vrouwenvoetbalcompetitie voor België en Nederland, houdt na drie jaar op te bestaan. Dat hebben de twee voetbalbonden vandaag bekendgemaakt. De Nederlandse clubs en de KNVB wilden niet verder met de competitie.

De Nederlandse voetbalbond heeft naar eigen zeggen maanden intensief overleg gevoerd met de Nederlandse clubs. Samen zijn ze tot de conclusie gekomen dat de gezamenlijke competitie “financieel en sportief” onvoldoende opleverde voor de Nederlandse clubs. Volgens de Belgische bond kwam de KNVB er niet met de clubs uit hoe zij de komende jaren gefinancierd moesten worden.

De KNVB wil nu volgend seizoen een volledig Nederlandse competitie organiseren, met de bestaande zeven clubs plus één nieuwe deelnemer. Uiteindelijk moet de Nederlandse competitie doorgroeien naar twaalf clubs. Ook de Belgische bond, de KBVB, wil een eigen competitie gaan oprichten. De twee landen kijken nog wel of er een gezamenlijk slotevenement van de competitie kan worden georganiseerd.

Op eigen benen

De supranationale vrouwenvoetbalcompetitie, waarin dit seizoen zeven Nederlandse en zes Belgische team meedoen, ging in 2012 van start en had als doel om het vrouwenvoetbal in beide landen op een hoger niveau te tillen. Dat lijkt te zijn geslaagd: twee meisjesteams van de “Belgian Red Flames” hebben zich geplaatst voor het EK, het Oranje onder 19 werd Europees Kampioen en het Nederlands vrouwenelftal plaatste zich eind november voor het eerst in de geschiedenis voor een WK.

Het samengaan met België zorgde er ook voor dat er voldoende teams waren om tegen te spelen. Voor de eigen landelijke vrouwencompetitie, die in 2007 van start ging, was weinig belangstelling vanuit de profclubs in de mannencompetitie. Ook waren niet alle initiatieven even succesvol. Zo ging de vrouwenafdeling van FC Utrecht vorig jaar failliet, en eerder stopten onder meer AZ, VVV Venlo en Willem II. Gezien het recente succes van de Oranjevrouwen denkt de KNVB dat er nu wel voldoende belangstelling is voor een volledig eigen vrouwencompetitie. Momenteel doen Ajax, FC Twente, ADO Den Haag, Telstar, PSV/FC Eindhoven, sc Heerenveen en PEC Zwolle al mee.

    • Eva Smal