NAC kan Hellemons maken of breken

Beginnend coach Eric Hellemons staat één na laatste met NAC. Redt hij de club à la Henk Fraser of faalt hij zoals Jon Dahl Tomasson?

Teleurstelling bij NAC-speler Stipe Perica nadat zijn team thuis op een 1-0 achterstand is gekomen tegen Feyenoord.
Teleurstelling bij NAC-speler Stipe Perica nadat zijn team thuis op een 1-0 achterstand is gekomen tegen Feyenoord. Foto ANP

Bikkelharde degradatiestrijd kan een beginnend trainer maken of breken. Sleept Eric Hellemons NAC Breda met hard werken en visie uit de degradatiezone à la Henk Fraser vorig seizoen met ADO Den Haag, en parachuteert hij daarmee tegelijkertijd zijn eigen carrière? Of wordt hij de nieuwe Jon Dahl Tomasson, die op een herfstdag vorig jaar Roda JC onder zijn hoede kreeg en de Limburgse club de eerste degradatie uit de geschiedenis bracht? 23 dagen later werd de Deen ontslagen, nu doet hij het een jaartje ‘rustig aan’.

Hellemons had geen grootse spelerscarrière, of zijn 358 wedstrijden voor RBC Roosendaal moeten die kwalificatie rechtvaardigen. Speelt dat mee in het achterhoofd van Hellemons: zijn eigen lijfsbehoud? Onzin, zegt hij. Wat hij vraagt van de clubleiding, drie nieuwe spelers in de winterstop, is „allemaal legitiem”, zegt de 43-jarige hoofdcoach na de nederlaag tegen Feyenoord (1-0) gistermiddag in het Rat Verlegh-stadion. „Ik ben zeer zelfkritisch. Voor ik één vinger naar een ander wijs, wijs ik er drie naar mezelf. Maar ik ga niet degraderen en dan deze zomer in Voetbal International roepen dat we eigenlijk drie nieuwe spelers hadden moeten hebben. Ik zeg het nu, zodat ze er iets mee kunnen.”

Hij weet hoe lastig het is om een voet tussen de deur te krijgen als trainer in het betaald voetbal. Hellemons was voorbestemd om bij RBC Roosendaal aan de slag te gaan, maar die club ging in 2011 failliet. Hij prijst zich gelukkig met een diploma naast dat van coach betaald voetbal: mts werktuigbouwkunde, als tekenaar-constructeur. Hellemons werkte als operationeel manager bij een montagebedrijf. Daarvoor bij een meubelfabrikant in Bergen op Zoom. Het staat er echt bij een onlinevacature voor een operator bij Nijpels Meubelenen: inlichtingen bij Eric Hellemons.

In oktober ging het opeens razendsnel. Hellemons was nog trainer van de vierdeklasse-amateurs van SC Gastel en de pubers van de C-jeugd bij NAC toen Nebojsa Gudelj het veld moest ruimen bij het eerste. Nu torst Hellemons, met een selectie die niet de zijne is, door de krochten van de eredivisie. NAC staat bij het ingaan van de winterstop met dertien punten één na laatste, met alleen FC Dordrecht onder zich.

Snel vergeten

Een jaar geleden werd de woelige West-Brabantse volksclub maar weer eens door de gemeenteraad gered van een faillissement. Het jaar 2014 was er één om snel te vergeten, al is daar teveel voor gebeurd. Van de ruzie tussen coach Gudelj en clubheld Anthony Lurling, tot het vertrek van scouts Frans Bouwmeester en Addy Brouwers. Het ontslag van Gudelj dit najaar en, recent, de schorsing van twee selectiespelers – Mats Seuntjes en Adnane Tighadouini – wegens onprofessioneel gedrag.

Naar verluidt ging dat om iets kleins als het kopen van een blikje energydrank toen de spelersbus al gereed stond om te vertrekken – voor Hellemons symbolisch voor een gebrek aan profinstelling? De coach gaat er niet op in. Hij vertelt over een vriend, die bokser was. „Denk je dat die ooit naar zijn trainer keek als hij klappen kreeg. Dat die hem niet goed getraind had? Dat ie dan vond dat het aan de trainer lag? Dat is topsportmentaliteit: naar jezelf wijzen. Zelf altijd alles geven, op training en op wedstrijden. Deed ik ook altijd.”

Tighadouini is wel de beste voetballer, zoals hij Feyenoord-back Khalid Bouhlarouz links en rechts passeert. Maar Hellemons zoekt niet naar meer Tighadouini’s. Hij wil drie nieuwe spelers voor in de as van het veld, mannen „die uitdragen wat het vak voetbalprof inhoudt”. Jongens met wedstrijdervaring. „Dan heb ik het niet over dat je 28 moet zijn. Ik heb het over jongens met discipline, die weten wat er gevraagd wordt. Daarmee heb je ook de kans dat jonge spelers sneller meegaan in hun ontwikkeling. Dat zal mijn advies zijn voor het beleid van NAC.”

Drie nieuwe spelers dus. Er is ruim 3,5 ton opgehaald bij de investeerders, maar door de zorgwekkende financiële staat van NAC schrijft de KNVB voor dat de club 150 procent dekking moet hebben voor uitgaven. Zo worden de salarissen die de club aan de drie beoogde nieuwe spelers kwijt is nog eens verder beperkt. Wie komt er voor nog geen ton spelen bij een club in crisis? NAC wil oud-PSV’er Dirk Marcellis, die nu op amateurbasis bij AZ speelt na een ernstige knieblessure. Ook de bij NAC meetrainende Demy de Zeeuw wordt begeerd. Beide zijn oud-internationals, De Zeeuw was halve finalist op het WK 2010.

Afstraffing en tranen

Afgelopen donderdag nog was er de afstraffing van NAC in het bekertoernooi tegen Excelsior (6-0). Crisissfeer vrijdag in Breda en op het trainingscentrum bij Zundert, duidelijk is dat er wat gaat gebeuren in de selectie. Spelers weg, nieuwe jongens erbij. Van een aantal spelers uit de Gudelj-periode wordt wel gezegd dat ze niet 100 procent geven. Maar als tranen duiden op beleving en instelling, dan zit het wel goed bij Uros Matic, die ontroostbaar was na het rampzalig ‘Avondje NAC’ eind vorige maand tegen FC Utrecht (5-1 nederlaag).

Dat is NAC tegenwoordig: murw gebeukt, beduusd. Doelman en aanvoerder Jelle ten Rouwelaar spreekt, terugkijkend op de drie dagen na het Excelsior-drama, van een „heel leeg gevoel bij iedereen, misschien is dat wel goed geweest”. Want NAC stond er in ieder geval, tegen Feyenoord gistermiddag.

Maar aan de bal, och, die keuzes. Dan stormt Ten Rouwelaar diep in blessuretijd naar voren zoals desperate keepers dat doen bij een 1-0 achterstand, komt de corner weer hoog en diep bij de tweede paal waar Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer onderschept.

Hellemons’ handen gaan naar zijn hoofd als een kopgoal van Erik Falkenburg in de eerste helft wordt afgekeurd wegens buitenspel. Kort daarna maakt Colin Kazim-Richards het enige doelpunt. Hellemons ziet „strijd, beleving en passie” bij NAC. „Dat was in ieder geval in orde, en daar begint het mee.” Op 3 januari begint het jaar van de waarheid voor Hellemons, met een trainingskamp in Valencia.