‘N-Korea mogelijk weer op lijst van terreurlanden’

Steunt N-Korea terrorisme? Dit onderzoeken de VS na de hack bij Sony.

Billboard voor film The Interview. De vertoning is door Sony afgelast na een hack en dreigementen.
Billboard voor film The Interview. De vertoning is door Sony afgelast na een hack en dreigementen. Foto AFP

De Amerikaanse regering onderzoekt of Noord-Korea moet worden teruggeplaatst op de lijst van landen die terrorisme steunen, waarvan het land in 2008 werd verwijderd. Aanleiding is de inbraak op de computers van Sony Pictures, die de film The Interview produceerde waarin een aanslag wordt gepleegd op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De VS houden Noord-Korea verantwoordelijk voor de hack.

„We onderzoeken systematisch wat er is gebeurd”, zei de president in een interview met nieuwszender CNN. „En op basis van de feiten zullen we daarover later een besluit nemen.”

„We hebben duidelijke criteria over wanneer een staat terrorisme steunt. Een oordeel daarover vellen we niet op basis van het nieuws van de dag”, aldus Obama. Desgevraagd zei Obama de Noord-Koreaanse actie niet te beschouwen als een oorlogsdaad, maar als een vorm van „cybervandalisme”.

De Republikeinse senator John McCain verweet Obama in een reactie op het interview dat hij kennelijk niet begreep wat er aan de hand is. „[De president] begrijpt niet dat dit een manifestatie is van een nieuwe vorm van oorlogsvoering”, aldus McCain.

De president herhaalde zijn kritiek op het terugtrekken van de film door Sony. Het bedrijf overweegt de film nu toch op een andere manier uit te brengen, mogelijk via internet. Sony zegt geen andere keuze te hebben gehad, omdat bioscopen weigerden de film te vertonen. Zij vreesden te worden aangeklaagd als er tijdens een voorstelling iets zou gebeuren.

Obama hield vol dat Sony eerst met hem contact had moeten opnemen, zodat hij had kunnen bemiddelen. Nu is er volgens hem een precedent geschapen, dat bedrijven gemakkelijk zwichten voor dreigementen.

Het gaat helemaal niet om Sony, zei Obama. „Het gaat erom het grotere punt te maken dat we allemaal rekening moeten houden met de mogelijkheid van een cyberaanval. We moeten veel meer doen om onszelf ertegen te beschermen.”

Het is nog onduidelijk waarop de FBI zijn beschuldiging precies baseert dat het regime in Pyongyang erachter zat. De verontwaardiging daarover in Noord-Korea is groot. De Nationale Verdedigingsraad noemde het verspreiden van geruchten door Obama „roekeloos”. Het regime vindt de hack een „rechtmatige daad” maar ontkent iedere betrokkenheid. Op een bombastische toon, die niet ongewoon is in Noord-Korea, dreigde de raad met aanvallen op het Witte Huis en „het gehele Amerikaanse vasteland, die broedplek van terrorisme”.

Uitgerekend vandaag wordt in de VN Veiligheidsraad gesproken over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. De Veiligheidsraad buigt zich over een schokkend rapport over de situatie in Noord-Korea dat begin dit jaar verscheen. Noord-Korea weigert zich in de Veiligheidsraad te verdedigen.