Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

‘Meer bewijs dat vlucht MH17 door raket is neergeschoten’

Onderdelen van het vliegtuig op de crash site.
Onderdelen van het vliegtuig op de crash site. Foto ANP/Pierre Crom

Er is meer bewijs gevonden dat vlucht MH17 door een vanaf de grond gelanceerde raket is neergehaald. RTL Nieuws zou hier meer informatie over hebben.

Het nieuwsprogramma baseert deze bevindingen op drie foto’s die kort na de lancering van een raket vanaf de grond zijn gemaakt. Daarnaast is er ook gesproken met de man die deze foto’s heeft gemaakt.

OM neemt foto’s mee in onderzoek

De eerste twee foto’s tonen een verticale witte rookpluim, die volgens een defensie-expert is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat het hier om een raket gaat. Op de derde foto is een zwarte rookkolom te zien in een akker die op het moment van de ramp met de MH17 in door rebellen gecontroleerd gebied lag. Waarschijnlijk is dat de plek vanwaar de raket is afgevuurd. RTL sprak met de man die de foto’s maakte:

“Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was.”

Experts verklaren tegenover RTL Nieuws dat er niet is geknoeid met de beelden. De getuige is reeds ondervraagd door een Nederlandse en een Australische onderzoeker. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het de foto’s al in bezit heeft. Het beeldmateriaal wordt gebruikt bij het strafrechtelijk onderzoek rondom de MH17.

Foto al eerder opgedoken?

Eén van de door RTL vertoonde beelden lijkt veel op een foto waar NRC Handelsblad eerder over schreef. De foto zou twee uur na de ramp al op internet zijn opgedoken via het blog Ukraine@war:

“Eén ding is raadselachtig: dat de zon überhaupt schijnt. De meeste foto’s uit het gebied tonen in de minuten na de crash een half tot zwaar bewolkte hemel. Ook weersatellieten laten veel cloud coverage zien. Ukraine@war redt zich eruit door de kleine beeldhoek van de foto te benadrukken: hij toont maar een miniem stukje van de lucht, niet meer dan een reepje boven de horizon. De rest van de hemel kan wel geheel bewolkt zijn, meent het blog.”

Lees meer in NRC Handelsblad: Het is echt rook van de raket (€)