Kat met negen levens is van de laatste positie af

Limburg Eaters zijn weer van de wisse dood gered, dankzij anonieme sponsors. In elk geval tot het einde van dit seizoen.

Spanning bij de Eaters in het titelduel tegen Hys Den Haag in 2012.
Spanning bij de Eaters in het titelduel tegen Hys Den Haag in 2012. Foto ANP, Pro Shots

Dankzij de winst van 10-5 vorige week op de Dolphins Kemphanen in Eindhoven hebben de Limburg Eaters de laatste plaats verlaten in de Nederlandse ijshockeycompetitie. Met zeven verliespartijen op tien wedstrijden kun je moeilijk van een goede seizoensstart spreken, maar dat de Eaters uit Geleen alleen al in de ranglijst staan, mag al opmerkelijk heten.

De kat met negen levens, de ontsnappingen van boeienkoning, de legendarische Harry Houdini en zelfs de wederopstanding van Jezus Christus. Ze kwamen de afgelopen tijd stuk voor stuk langs in gesprekken over de manier waarop de Geleense ijshockeyclub Limburg Eaters voorlopig van de ondergang werd gered. En elke vergelijking ging aan het begin van deze maand wel een beetje op. Want binnen 24 uur was de vereniging van klinisch dood weer springlevend. Althans, in elk geval tot het einde van het seizoen.

Half seizoen

Afgelopen zomer werden volgens John Fredrix, bestuurslid algemene en commerciële zaken, slechts sponsorgelden voor het draaien van een half seizoen gevonden. „We hoopten daarin belangstelling van nieuwe partijen te wekken. Maar dat viel tegen. Zelfs nadat we alles op alles gingen zetten, lukte het niet. Omdat we het niet wilde laten aankomen op schulden en een faillissement, betekende dit dat het einde in zicht kwam.”

De thuiswedstrijd tegen Heerenveen zou eind november de slotakte worden. Trainer Wil Zwarthoed, lichtte de spelers in voor het uitduel tegen Tilburg. „Ik kon die wetenschap niet voor me houden.” Na de met 15-3 verloren wedstrijd roerden de leden van het team zich flink in de media. Zij wilden door. „Logisch”, vindt Zwarthoed. „De salarissen zijn niet hoog, maar voor sommigen zijn het de enige inkomsten.”

Voorzitter Emile Frieser en nog twee mensen uit de leiding vonden al die kritiek een motie van wantrouwen en gaven er de brui aan. De wedstrijd tegen Heerenveen kan volgens hen ook niet meer doorgaan.

In de crisissfeer daarna werd in een mum van tijd wel een aantal anonieme partijen gevonden die de club tot het einde van het seizoen in de lucht kunnen houden. Puk Daniels van Het Dak Eraf, de supportersclub van de Eaters, concludeert dat sommige geldschieters het kennelijk niet zagen zitten in de vertrokken voorzitter. Volgens het aangebleven bestuurslid Fredrix waren mensen plots doordrongen van de urgentie. De in 1968 opgerichte Eaters dreigden te verdwijnen.

Trouwe fans

Daniels is blij dat de sponsors gevonden werden. Vorig weekend werd wel een initiatief opgestart om met de trouwe fans geld bij elkaar te brengen, maar vooraf was al duidelijk dat dit niet veel zou opleveren. „De Eaters zitten al langer in zwaar weer. Het is al de derde of de vierde keer dat bij ze wordt aangeklopt.”

Daniels noemt Geleen, waar bij thuiswedstrijden vaak tussen de achthonderd en de duizend mensen op de tribune zitten, „een echt ijshockeybolwerk. Waarom er hier zoveel toeloop is? Geen idee. Maar we worden in Limburg de laatste jaren natuurlijk verder ook niet verwend met topsport.”

De resultaten van de Eaters (in 2012 nog landskampioen) vallen niet alleen tegen, de hele competitie moet op de schop, vinden ze in Geleen. Vijf deelnemers, vier Nederlandse en een Belgische club is te weinig. Fredrix: „Door samenvoeging met de eerste divisie kan het weer tot een spannende competitie met acht à twaalf teams komen.” Mocht dat niet lukken, dan is inschrijving in een Duitse liga mogelijk.

Ondertussen is Fredrix blij dat de sponsors voor enige lucht hebben gezorgd. „De laatste jaren was het alleen maar op korte termijn de club levend houden. Nu kunnen we energie steken in de toekomst van de club.”