Joe Cocker op 70-jarige leeftijd overleden

Joe Cocker is vanavond op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Dat bevestigt het management van de Britse zanger aan verschillende Britse media. Cocker is onder meer bekend van nummers als With a little help from my friend.

Grammy-winnaar Joe Cocker is op zeventigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.
Grammy-winnaar Joe Cocker is op zeventigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Foto Novum / Michel Utrecht

Joe Cocker is vandaag op 70-jarige leeftijd overleden na een harde strijd met longkanker. Dat bevestigt het management van de Britse zanger aan verschillende Britse media. Cocker scoorde in zijn lange muzikale loopbaan verscheidene hits, waaronder Don’t Let Me Be Misunderstood en You Are So Beautiful.

De zanger uit Sheffield maakte in Nederland echter de meeste indruk met With A Little Help From My Friends. Deze cover van de Beatles uit 1968 bereikte in de Top 40 de tweede plek. In 1983 zong Cocker met Jennifer Warnes het duet Up Where We Belong voor de film An Officer And A Gentleman. Ze wonnen daarvoor een Oscar en een Grammy.

Luister naar de grootste hits van Joe Cocker.

Cocker stond vooral bekend om zijn rauwe stemgeluid. Hij werd in 1944 geboren en werkte volgens het ANP een tijdlang als gasinstallateur. Na zijn doorbraak in 1964 werd hij gezien als een van de grootste muziekhelden in Groot-Brittannië. Cocker bracht in een loopbaan van tientallen jaren 40 albums uit.

Drank en drugs onderbraken loopbaan

Die carrière werd in de jaren ‘70 overigens tijdelijk onderbroken door een drank- en drugsverslaving. Cocker raakte aan lagerwal door al het gefeest. Vorig jaar zei hij daarover in de Britse krant Daily Mail:

“Als ik sterker in mijn schoenen had gestaan, had ik mij misschien kunnen afwenden van die verleidingen. Maar er waren geen afkickklinieken in die tijd. Drugs waren er wel, en ik dook er vol in. Het duurde jaren voordat ik alles weer op een rijtje had.”

Na verscheidene moeizame jaren stopte Cocker eind jaren ’70 met drank en drugs, waarna hij nog verscheidene hits scoorde. De laatste jaren woonde de Brit met zijn vrouw op een afgelegen boerderij in de Verenigde Staten. De laatste plaat van Cocker stamt uit 2012.