Jazzopera met Malinese rap

In 2011 vroeg een Frans jazzfestival trompettist en componist Ibrahim Maalouf muziek te schrijven geïnspireerd op Alice in Wonderland. Dat breidde de Frans-Libanese musicus voor een album uit naar een moderne jazzopera, waarin, net als in het wonderlijke verhaal van Lewis Carroll, niets te gek is. De psychedelische rock zag er ook al eens aanknopingspunten in . Jazz met spoken word is eveneens een prikkelende insteek, maar het wringt op Au Pays d’Alice. Met de Malinese rapper Oxmo Puccino samen is het een gigantisch gezelschap van dertig klassieke musici, het koor La Maitrise de Radio France en Maaloufs jazzband. Net als bij het Kyteman Orchestra levert dit een overrompelende, massieve sound op, waar Puccino zijn Alice-interpretaties vrij eenvormig bij opdreunt. Steeds weer leidt Maalouf naar een crescendo, maar het duurt lang – de gekozen spoken-wordvorm onderbreekt de energie . In zijn schoonheidszucht bereikt Maalouf nu juist het omgekeerde.

    • Amanda Kuyper