Hergewaardeerde cha cha

Abelardo Barroso wist het zelf niet, maar zijn hits waren populair tot in Ivoorkust en Senegal. En nog steeds kun je zijn muziek horen in Latijns-Amerika en West-Afrika. Het verhaal van de in 1972 overleden Cubaanse zanger lijkt op dat van velen uit de Buena Vista-stal, met dat verschil dat Barroso zijn hedendaagse herwaardering niet meer kan meemaken. De heruitgave van zijn album met het befaamde Orquesta Sensación laat horen dat hij goed in vorm was toen hij halverwege de jaren vijftig werd herontdekt tijdens de mambo- en cha cha cha-manie. Twee decennia eerder was hij al een ster tijdens de opkomst van de Cubaanse son, om daarna in de vergetelheid te geraken, voor fooien spelend op straat.

Het Orquesta Sensación die zijn carrière nieuw leven inblies is te horen met een geweldige ritmesectie. Dat, en de bij vlagen rafelige stem van Barroso, zorgen ervoor dat Cha Cha Cha de oubolligheid van zijn titel ontstijgt.