Good Food Book

Vorige week ging het op deze plek over een jubileumkookboek, waarover ik opmerkte dat die nog weleens lijden onder te veel goede bedoelingen van te veel mensen tegelijk. Dat geldt ook voor het type boek waaruit we deze week gaan koken: het goededoelenkookboek. Maar zoals Hemelse Modder een uitzondering op de regel was, is Good

Vorige week ging het op deze plek over een jubileumkookboek, waarover ik opmerkte dat die nog weleens lijden onder te veel goede bedoelingen van te veel mensen tegelijk. Dat geldt ook voor het type boek waaruit we deze week gaan koken: het goededoelenkookboek. Maar zoals Hemelse Modder een uitzondering op de regel was, is Good Food Book dat ook. Wie er 12,99 euro voor neertelt steunt niet alleen kinderen in Malawi, maar koopt ook een beslist niet onaardige bundel recepten van bekende Nederlandse chefs.

Eerst maar even over dat goede doel. Voor elk verkocht exemplaar van Good Food Book gaan, via het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties, maar liefst veertig schoolmaaltijden naar kinderen in Malawi. Een maaltijd schijnt 20 cent te kosten, dus dat betekent dat 8 euro van het aankoopbedrag daarvoor is bestemd. De initiatiefnemers, het bedrijfje FDBCK, garanderen op hun website dat dit ook echt bij het WFP terechtkomt. En in de intro van het boek schrijven ze dat inmiddels 800.000 kinderen in Malawi maaltijden krijgen via het WFP. Dat is een mooie gedachte.

Aan het project werkten elf chefs mee. Daaronder door Michelin bekroonde chefs als Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) en Edwin Vinke (De Kromme Watergang, Slijkplaat), maar ook sterrenloze chefs als Ron van Beek (Antichic, Rotterdam) en televisiekok Ramon Beuk. Allemaal geven ze een menu voor een speciale gelegenheid. Zo is er een lichtvoetig First Date Dinner van Gert-Jan Cieremans (Seinpost, Den Haag), een show off Meet The Parents Menu van Ron Blaauw (Ron’s gastrobar, Amsterdam) en een door de Surinaamse keuken geïnspireerd Holiday Memories Menu van Ramon Beuk.

Veel van de recepten zijn zoals je van dit soort koks verwacht: met voor de leek nog niet zo eenvoudig te verkrijgen ingrediënten, en elk gerecht opgebouwd uit meerdere elementen, waardoor je dus om één ding te bereiden eigenlijk wel vier of vijf dingen moet bereiden. Maar al die onderdelen op zichzelf zijn prima te doen, dus wie de tijd ervoor neemt komt een heel eind.

Je hebt je plannen voor de kerstmaaltijd vast al klaar. Maar je kunt deze recepten natuurlijk altijd bewaren voor een volgend feestelijk diner.

    • Janneke Vreugdenhil