Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Geen elf maar dertien slachtoffers bij aanslag Dijon

President Hollande heeft opgeroepen tot 'extreme waakzaamheid' nadat er afgelopen weekend twee aanslagen in Frankrijk zijn gepleegd.
President Hollande heeft opgeroepen tot 'extreme waakzaamheid' nadat er afgelopen weekend twee aanslagen in Frankrijk zijn gepleegd. Foto ANP/EPA/Yoan Valat

Het aantal slachtoffers dat gisteren bij een aanval in Dijon viel is gestegen van elf naar dertien. President Hollande heeft in de nasleep van het incident opgeroepen tot ‘extreme waakzaamheid’.

Bij de aanslag gisteren reed een man op een grote menigte in. Daarbij raakten dertien mensen gewond van wie twee met ernstige verwondingen in het ziekenhuis liggen.

Volgens ooggetuigen zou de man ‘Allahu Akbar’ (God is groot) hebben geroepen. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve waarschuwt dat men echter niet te snel conclusies moet gaan treken. Het onderzoek is nog maar net begonnen, aldus de minister.

Update 15.22: de openbaar aanklager meldt dat de dader geen banden heeft met terreurgroepen en alleen handelde. De 40-jarige man heeft al lange tijd psychiatrische problemen: hij zou sinds 2001 regelmatig zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de aanklager riep hij Allahu Akbar ter aanmoediging.

De aanrijding was dit weekend het tweede gewelddadige incident in Frankrijk. Op zaterdag raakten twee politieagenten in Tours gewond toen zij werden belaagd door een man met een mes. De dader werd doodgeschoten. Ook hij zou ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen. Het is nog niet duidelijk of de aanslagen met elkaar in verband staan.

President Hollande heeft bij het ministerberaad vandaag opgeroepen om ‘niet in paniek te raken’.