Twee aanslagen voeden angst extremisme

In Frankrijk is de angst voor acties door moslimextremisten toegenomen na twee incidenten afgelopen weekeinde.

Gisteren reed een automobilist in Dijon in op voetgangers. Daarbij raakten zeker elf mensen gewond. Zaterdag werden in Joue-les-Tours, in Midden-Frankrijk, twee politie-agenten zwaar gewond toen een man hen met een mes aanviel. In beide gevallen hebben getuigen gezegd dat de daders Allah aanriepen vóór hun actie.

Islamitische Staat heeft opgeroepen tot acties tegen Frankrijk wegens Franse bombardementen op posities van IS.

De aanvaller zaterdag in Joue-les-Tours was een twintiger, geboren in Burundi en bekeerd tot de islam, die een paar dagen geleden op zijn Facebookpagina een foto van een IS-vlag had gezet. Hij werd bij zijn aanval doodgeschoten door agenten. Hij stond alleen geregistreerd wegens kleine criminaliteit. Zijn broer was al eerder geradicaliseerd.

In Dijon reed een veertigjarige man met een geschiedenis van psychische problemen op verschillende plaatsen in de stad in op voetgangers. Na een half uur kon hij worden gearresteerd. Volgens getuigen riep hij Allah aan en heeft hij gezegd te handelen ter ondersteuning van „de kinderen van Palestina”. De Franse autoriteiten hielden zich vanmorgen nog op de vlakte over de motieven van deze man. (AFP, Reuters)