Essebsi verkozen tot president Tunesië

De nieuw verkozen president Essebsi tijdens de verkiezingscampagne. Foto EPA

De 88-jarige oppositieleider Beji Caid Essebsi heeft de Tunesische presidentsverkiezingen officieel gewonnen. Essebsi kreeg volgens de officiële uitslag 55,68 procent van de stemmen en versloeg daarmee de huidige interim-president Moncef Marzouki die 44,32 procent van de stemmen kreeg.

Essebsi kreeg 1,7 miljoen stemmen, tegen 1,3 miljoen voor Marzouki. Ruim 60 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Gisteren claimde Essebsi na afloop van de tweede en beslissende stemronde al de overwinning. Ook een peilingsbureau wees hem aan als winnaar. Met de winst wordt Essebsi de eerste democratisch verkozen president van Tunesië. Marzouki werd aangesteld als interim-president nadat dictator Zine El Abidine Ben Ali, die het land van 1987 tot 2011 regeerde, tijdens de Arabische lente werd afgezet.

Geprofiteerd van onrust

Essebsi was eerder al minister van Binnenlandse Zaken en van Buitenlandse Zaken. Hij en zijn seculiere partij Nidaa Tounes hebben geprofiteerd van de ophef in het land die ontstond na 2011, onder de toen net aangestelde islamitische overheid. Veel Tunesiërs verwijten de gelovige politici de onrust die in die tijd ontstond en het feit dat het economisch slecht gaat met het land. In oktober veroverde Nidaa Tounes al de meerderheid in het parlement.

Tijdens de verkiezingscampagne stonden Essebsi en Marzouki lijnrecht tegenover elkaar. Marzouki probeerde Essebsi af te schilderen als een vertegenwoordiger van de gevallen Tunesische dictatuur vanwege zijn eerdere politieke betrokkenheid. Andersom verweet Essebsi Marzouki dat hij zou onderhandelen met jihadisten.

    • Sam de Voogt