Opinie

Drie musicals, en daar wil ik het bij laten

Het theaterbedrijf van Joop van den Ende nam de afgelopen week het bedrijf van Albert Verlinde over, de grootste concurrent op musicalgebied. Reden: steeds minder mensen vinden een musical leuk om naartoe te gaan. Je zou ook kunnen zeggen: ze zijn lang genoeg voor de gek gehouden.

Ik bezocht in mijn leven drie keer een musical, en daar wilde ik het verder bij laten.

De eerste keer was Het geheim van het dierenrijk in de sporthal in het dorpje Malden, waar ik na lang aandringen van mijn zus acte de présence gaf. Haar dochtertje speelde maar liefst drie rollen. Zeemeermin, prinses en ruimtewezen, nou dan zwabbert het script alle kanten op en dan ben je niet in twee uur klaar. Na afloop, iedereen was uitgeput, complimenteerden we het kind uitvoerig met de foutloos uitgesproken zinnen „Welkom terug op aarde” en „U mag alleen passeren als u de toverschelp kunt laten zien”. Omdat ze ook nog bijna jarig was en ik de toffe oom wilde uithangen beloofde ik om haar een keer mee te nemen naar een echte musical.

Ze wilde naar Shrek.

Bij – toen nog – Albert Verlinde Productions waren ze op het idee gekomen om een tekenfilm om te bouwen tot musical. Zat ik daar, in de RAI, met een paar honderd anderen te kijken naar een zingend monster. Het was niet de tijd en de plaats, maar toen al dacht ik dat de rek eruit was en dat we het stadium hadden bereikt dat er over iedereen een musical kon worden gemaakt. Producent Albert Verlinde liet de hoofdrolspeler ter promotie opsluiten in een kooi in Diergaarde Blijdorp en zei er, toen de beelden in RTL Boulevard werden vertoond, bij dat Shrek „een avontuur, een belevenis en in alle opzichten een voorstelling van formaat” was.

Dan denk je dus echt dat je publiek achterlijk is.

Wat ze voor een deel ook waren.

Toen een van de hoofdrolspelers zong – „ik had geen werk of dagindeling, ik had niets, ja ja verveling” – dacht ik: dit gaat over jullie leven.

Ik bezocht ook Hij Gelooft in Mij (Joop van den Ende) , de musical over het leven van Rachel van Galen, de vrouw van Andre Hazes. Die had overal complimenten gekregen – „waar gebeurd!”; „raakt in het hart”; en „het leven zoals het is” – en vijf sterren. Na afloop vroeg ik me af hoe het er bij musicals met minder sterren dan aan toeging.

Afgelopen week fuseerden Joop en Albert tot Stage Entertainment Nederland. Joop trekt zich terug, Albert wordt het gezicht, maar blijft ook RTL Boulevard presenteren.

Grappigste uitspraak: „Ik denk dat dat te combineren valt.”