2Doc: Het congres

NPO 2, 21.15-22.00u.

Nooit eerder keken er zoveel mensen (ruim een miljoen) op televisie naar een partijcongres als naar het CDA-congres van zaterdag 2 oktober 2010 in Arnhem, waar de Christen- Democraten besloten met de PVV in zee te gaan. Dat ging veel CDA-ers te ver.

In de documentaire Hét Congres, een reconstructie van de bijeenkomst, kijken onder andere Dries van Agt, Gerd Leers, Hans Hillen, Herman Wijffels, Henk Bleker en Ank Bijleveld terug en vertellen wat zich voor en achter de schermen afspeelde. „Hier was het dus, het grootste partijcongres van een politieke partij ooit, ” zegt de organisator terwijl hij in een lege Rijnhal in Arnhem staat . Hij vertelt dat ze er nog even over hebben gedacht om het Gelredome af te huren, toen het congres begon te leven bij de achterban. Beelden van de duizenden toegestroomde achterban met spandoeken waarop bijvoorbeeld „stop de verwildering” staat.

„Het ging niet alleen over een kabinet, het raakte het hart van de partij, zegt Hans Hillen,” defensieminister in het kabinet Rutte I. De spanning die tijdens het veelbesproken congres heerste, is ook duidelijk voelbaar in de reconstructie van deze dag.

    • Joanne Karkdijk