Dit zijn de 10 beste boeken van 2014

Een klant in een boekhandel van Polare in Rotterdam begin dit jaar.
Een klant in een boekhandel van Polare in Rotterdam begin dit jaar. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Een magnifiek familie-epos, het geestigste boek van het jaar, een politiek onontkoombaar boek: dit zijn de 10 beste boeken van 2014 volgens de boekenredactie van NRC Handelsblad.

Fictie

Teatro Olimpico - Kees ’t Hart

Deze roman, over twee theatermakers die in het legendarisch Teatro Olimpico in Vicenza een voorstelling mogen maken, is het geestigste boek van het jaar. En dús gaat het echt ergens over.

Lees de hele recensie van Arjen Fortuin in nrc.next: Grappigste roman van 2014 (€).

De Thibaults - Roger Martin du Gard

Eindelijk werd het familie-epos Les Thibaults van Roger Martin du Gard vertaald, geschreven door de Franse ‘achterneef’ van Tolstoj. Beiden schreven pageturners met grote psychologische diepgang, over tirannieke vaders, liefde, verzet, afscheid, dood, en meer. De Thibaults is het eerste deel van een magnifiek familie-epos waarin het Europa tussen 1904 en 1929 wordt gefileerd.
Lees de hele recensie van Michel Krielaars in NRC Handelsblad: De dood maakt van reuzen muizen (€)

De kinderwet - Ian McEwan

Tijdens een etentje met rechters hoorde de Britse schrijver Ian McEwan zo veel interessante verhalen dat hij een roman schreef over een juridisch-moreel dilemma: een kind dat geen medische hulp wil. McEwan is in deze roman groots als stilist en plotbedenker, maar ook als moreel baken. Dat blijkt uit deze botsing tussen recht, geloof, gezag en menselijkheid.
Lees de hele recensie van Thomas de Veen in nrc.next: De beschaafde rechter is ook barbaars (€).

Oorlogsverhalen - Phil Klay

In twaalf verhalen schetst Klay, telkens vanuit een ander perspectief, een beeld van de dagelijkse gruwel in Irak nadat het land, met leugens gerechtvaardigd, werd binnengevallen. Het zijn twaalf fenomenale en bitter stemmende verhalen over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en de gevolgen, ook voor de Yankee-soldaten.
Lees de hele recensie van Jan Donkers in NRC Handelsblad: Elk omgelegd mens verhoogt hier je status (€).

Godin, held - Gustaaf Peek

Roman over de liefde tussen hoofdpersonen Tessa en Marius die opvalt door vele schitterende scenes en elegante compositie. Je zou de roman zo maar voor een liefdesroman kunnen aanzien. Tessa en Marius lijken elkaar alles te geven, en toch gaat hun verhaal over een tekort.
Lees de hele recensie van Arjen Fortuin in NRC Handelsblad: Wat is liefde nou eigenlijk helemaal? (€).

Non-fictie

July 1914. Countdown to war - Sean McMeekin

In dit gedetailleerde verslag van de Europese crisis in juli 1914 gaat McMeekin een stap verder dan Christopher Clark en wijst hij Rusland ondubbelzinnig aan als de hoofdschuldige voor WO I.
Lees de hele recensie van Bernard Hulsman in NRC Handelsblad: Stuntelend onderweg naar de oercatastrofe (€).

Kapitaal in de 21ste eeuw - Thomas Piketty

De Franse econoom die kwam met de eenvoudige formule: ‘Zolang het rendement op vermogen (r) hoger is dan economische groei (g) en vermogen (zeer) ongelijk is verdeeld, moeten we ervan uitgaan dat de ongelijkheid toe zal nemen.’ Methodologisch niet vernieuwend, maar politiek onontkoombaar: heeft economische ongelijkheid weer op de agenda gezet.
Lees een fragment en een bespreking van Robert Went op nrc.nl: Lees hier een fragment uit ‘Kapitaal’, Thomas Piketty’s ‘boek van het jaar’.

Het einde van de rode mens - Svetlana Alexijevitsj

Epos over Rusland in de 20ste eeuw aan de hand van individuele getuigenissen. Een magnifiek en overweldigend boek waarin je nog meer teleurgestelde mensen tegenkomt, wier leven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie alleen maar verder is ontwricht. Je kunt niet om dit boek heen als je Poetin en zijn 140 miljoen onderdanen wilt begrijpen. Want nergens is de geschiedenis in de twintigste eeuw zo bloedig tekeer gegaan als op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie.
Lees de hele bespreking van Michel Krielaars in NRC Handelsblad: Kijk even mee in het Sovjetbrein (€).

Germany - Neil MacGregor

In Germany beschrijft MacGregor 600 jaar Duitsland in dertig rijk geïllustreerde en briljante essays. De onderwerpen variëren van worst, bier en porselein tot schrijvers, schilders en politici als Goethe, Dürer en Bismarck. Meestal begint MacGregor met een voorwerp, kunstwerk of gebouw om vervolgens op een persoonlijke wijze een aspect van Duitsland te behandelen.
Lees de hele bespreking van Bernard Hulsman in NRC Handelsblad: Duitsland? Maar waar ligt het? (€).

No time. Verander nu, voor het klimaat alles verandert - Naomi Klein

In het nieuwe boek van Naomi Klein gaat het klimaatdebat geruisloos over in de kapitalismekritiek waar de Canadese al eerder naam mee maakte.
Lees de hele bespreking van Mars van Grunsven in NRC Handelsblad: Het is het kapitalisme, sukkel! (€).

    • Roderick Nieuwenhuis