Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Ruim 62 miljoen euro. Zoveel haalden Nederlandse start-ups dit jaar binnen, blijkt uit onderzoek van NRC Q. Waar het meeste geld vandaan komt? Van eigen bodem.

In Spanje vindt vandaag ‘s werelds oudste en grootste loterij plaats. Die heet niet voor niets ‘De Vette’: hele dorpen worden in één klap miljonair - al blijft soms iemand achter.

Medische distributeur Brocacef wil de apotheken van Mediq overnemen. Daarmee zou Brocacef in één klap het grootste apotheekbedrijf van het land worden. En dan?

Psst! NRC Q heeft weer een Liftgeheim voor je.

Poldernieuws

Wie wil er nog naar de Veluwe? Vakantievieren doe je in Nederland aan de kust: de vraag naar vakantiehuisjes stijgt er dan ook stevig, schrijft de Volkskrant.

De voornaamste vraag naar Nederlands vastgoed komt echter uit het buitenland, weet het Financieele Dagblad. Buitenlandse investeerders blijken bijvoorbeeld dol op de Zuidas.

Het FD schrijft ook dat afvalbedrijf Van Gansewinkel veel minder waard lijkt dan de schulden van het bedrijf. Het bedrijf staat te koop, maar er is pas één bod uitgebracht, en dat is te laag.

While you were sleeping… in the US

Noord-Korea komt misschien terug op de lijst van staten die terroristen steunen, meldt de BBC. In een interview met CNN zegt Obama de aanval op Sony niet als oorlogsdaad te beschouwen.

Er wordt te veel olie geproduceerd, maar dat is niet onze schuld, zeggen de leden van de Opec in de Financial Times. Wiens schuld dan wel?

Een pagina van Facebook die oproept tot een demonstratie is in Rusland geblokkeerd. Quartz vraagt zich af of Facebook niet wat te snel akkoord ging met de Russische eis.

While you were sleeping… in Asia

Grote bedrijven zoals Toyota en Honda mogen blij zijn dat premier Shinzo Abe de verkiezingen heeft gewonnen. Kleine Japanse bedrijven zullen volgens Bloomberg over de kop gaan door Abenomics.

Xiaomi kijkt verder dan smartphones: het bedrijf investeert in huishoudelijke apparaten van Midea, schrijft de South China Morning Post.

Het Internet der Dingen komt eraan. Samsung weet dat en past zijn strategie aan op deze nieuwe ontwikkeling, meldt de Nikkei Asian Review.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q