Economie

Toezichthouder eist vertrek Delta Lloyd-topman

Foto ANP

DNB eist vertrek financieel topman Delta Lloyd

UPDATE De financieel topman van Delta Lloyd, Emiel Roozen, moet uiterlijk eind volgend jaar vertrekken als het aan De Nederlandsche Bank (DNB) ligt. Dat heeft de verzekeraar vandaag bekendgemaakt. Delta Lloyd vindt de maatregel “disproportioneel” en stapt naar de rechter.

Aanleiding is een conflict dat dateert uit juli 2012. Centraal staat daarbij een besluit van de raad van bestuur om, een week voordat DNB een vaste rekenrente invoerde, de afdekking van zijn renterisico terug te brengen. DNB vond dat een onzorgvuldig besluit en daarmee in strijd met de regels voor een goede bedrijfsvoering.

Naast de eist voor het vertrek van de CFO - omdat hij niet meer “geschikt” wordt geacht - heeft DNB Delta Lloyd ook een boete opgelegd van 1,2 miljoen, verhoogd met het bedrag dat de verzekeraar aan voordeel heeft behaald door het besluit: 21,6 miljoen euro.

Onlangs kondigde Delta Lloyd-topman Niek Hoek zijn vertrek al aan. Hij ontkende toen in een interview met NRC Handelsblad dat zijn besluit mede onder druk van de toezichthouder was genomen.

Terwijl vrijwel alle concurrenten tijdens de financiële crisis staatssteun kregen, had Delta Lloyd, een van de grootste verzekeraars van Nederland, die niet nodig. Sterker nog, het bedrijf maakte in 2009 onder leiding van de hoogste man Niek Hoek (58) een succesvolle beursgang, terwijl de crisis op dat moment in volle hevigheid woedde en beleggers financiële instellingen meden.

Achttien jaar na zijn toetreding tot de raad van bestuur (hij was eerst nog vier jaar financieel directeur) stopt Hoek ermee. In mei 2015 gaat hij met vervroegd pensioen. De aankondiging kwam voor velen totaal onverwacht en leidde tot een koersval van het aandeel van enkele procentpunten.

Het Financieele Dagblad berichtte daags daarna dat zijn vertrek mede onder druk van de toezichthouder was gebeurd. Die zou hebben gevonden dat Delta Lloyd onder Hoek wel erg agressief en dus risicovol belegde. Maar volgens Hoek was zijn vertrek heus niet onverwacht, zegt hij vandaag in een interview in NRC. “Ik ben al sinds 1997 bestuurslid van Delta Lloyd. Je moet niet blijven zitten totdat je uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken.”

Over zijn vertrek, dat te maken zou hebben met druk van de toezichthouder:

“Dat is in ieder geval wat sommige kranten opschrijven. Maar hoe bont kun je het maken? Als je als enige grote verzekeraar door de crisis niet in de problemen bent gekomen, dan is het haast beledigend om zoiets op te schrijven.”

“Wij waren in 2001, toen de internetbubbel barstte en de aandelenbeurzen instortten, de enige grote verzekeraar die dat risico goed had afgedekt. Tijdens de eurocrisis waren we de eerste Europese verzekeraar die zijn Griekse staatsobligaties meteen de deur uit deed. Dat zijn nou niet bepaald voorbeelden van risicozoekend gedrag.”

Over de toegenomen regeldruk:

“Na de crisis was de reflex: we moeten geen risico meer nemen. Nul. Dat is natuurlijk fantastisch, maar dan verdien je ook niks meer. Je komt als bestuurder in een spagaat terecht.”

Over zijn kritische houding tegenover de overheid:

“We zijn in Nederland doorgeschoten. Het beslag van de overheid op de samenleving is te groot. Ik denk dat dat welvaartsbedreigend is.”

“De belastingdruk is hoog. Het inkomen van mensen wordt onnodig verlaagd, waardoor ze minder te besteden hebben. Daar hebben bedrijven weer last van. Er is minder geld om te ondernemen. Contraproductief dus.”

Over de woekerpolisaffaire:

“De hele sector heeft hier verzuimd. De vraag is hoe je er daarna mee omgaat. In 2008 kwam de Commissie-Wabeke, die onderzoek deed naar de affaire, met aanbevelingen voor verzekeraars om de kosten van polissen voor klanten met terugwerkende kracht te verlagen. Dat hebben wij als eerste gedaan. De rest van de sector zei: dit waait wel over.”

“De schade voor mensen is natuurlijk heel vervelend, maar er zitten wel twee kanten aan: klanten hebben voor het overgrote deel bewust beleggingsrisico’s genomen. Dat kun je niet achteraf terugleggen bij de verzekeraar.”

Meer weten? Lees het hele interview met Niek Hoek in NRC Handelsblad.