Op zoek naar de bronnen van Perdiep Ramesar

Hoe bewijs je dat iemand niet bestaat? Vrijwel onmogelijk – ook voor de onderzoekscommissie die Trouw aanstelde. Je kunt het hoogstens omdraaien en zoveel mogelijk doen om te bewijzen dat iemand wél bestaat.

In een groot artikel in Trouw vertelde Hendrik Suurhorst (63 jaar oud, ex-machinebankmedewerker) in januari dit jaar dat hij op een ochtend wakker werd van geschreeuw en bonken. De politie was binnengevallen op tien adressen in zijn buurt in de Gaarden, in Den Haag Zuidwest, om een jeugdbende te ontmantelen. „Ik sta vaak vroeg op, maar deze keer werd ik naar mijn zin toch iets te vroeg gewekt”, liet Trouw-journalist Perdiep Ramesar hem zeggen.

Maar Hendrik Suurhorst is – zoals veel van Ramesars bronnen – onvindbaar. Op internet levert de naam geen resultaten op. Hij staat niet in het telefoonboek. In de achternamendatabank van het Meertens Instituut, gebaseerd op de gemeentelijke basisadministratie van 2007, komt de naam Suurhorst (of varianten) helemaal niet voor. Hetzelfde geldt voor de namen van drie anderen die door Ramesar werden opgevoerd in het artikel, Farah Shinoui (34), Henk Sardjoenandan (44) en Eric Sandgoed (38).

Zo onderzocht NRC Handelsblad de afgelopen weken tientallen namen uit stukken van Ramesar, steeds met hetzelfde resultaat. De onderzoekscommissie, zo bleek dit weekend, ging op dezelfde manier te werk.

Op naar de wijk, om Hendrik Suurhorst te zoeken. Hij woont volgens Ramesar al tien jaar in een flatje in De Gaarden. Een Albert Heijn, een Kruidvat. Buurtbewoners en winkelmedewerkers schudden hun hoofd: geen Suurhorst.

Verderop: een man die zijn hond uitlaat, een agente: niemand kent Hendrik Suurhorst. „Op zich bijzonder dat het een Nederlandse naam is”, zegt een man die staat te roken. Dat is overdreven: juist de mengeling van nationaliteiten op de naambordjes bij de flats valt op. Nieuwendijk en Baksoellah, Zoutendijk en Benhajar.

Een moslima geeft een tip vanuit haar auto. De buurtwinkel. Daar kennen ze iedereen. Achter de balie van de bakkerij staat een man die al twaalf jaar vrijwilligerswerk doet in de buurt, en zegt in elke straat mensen te kennen.

Maar Hendrik Suurhorst? Nee, nog nooit van gehoord.