In beeld

Geselecteerd en toegelicht door onze internationale collega’s: foto’s uit 2014

Ter afsluiting van het jaar plaatst de fotoredactie hier elke dag een speciale fotoserie. Vandaag de eerste aflevering: de favoriete foto’s van onze collega-fotoredacteuren bij belangrijke buitenlandse kranten. Net als wij hier bij de NRC selecteren onze collega’s in den verre dagelijks het beeldmateriaal voor hun publicaties. Ook zij ontvangen per dag rond de 10.000 foto’s van over de hele wereld, en zijn daarnaast verantwoordelijk voor het realiseren van hun eigen fotografieproducties (morgen plaatsen we hier de favoriete foto’s van de fotografen die regelmatig voor NRC werken!) Wij zijn onze collega’s erg dankbaar dat ze tijd konden maken om voor u hun fotokeuze met persoonlijke motivatie op te sturen en hopen dat u het kunt waarderen.
Foto geselecteerd door: Alexandre Sassaki, fotoredacteur voor O Globo (BRAZILIE). Meer dan zes maanden werd in Brazilië gedemonstreerd tegen de prijsstijging van buskaartjes en de kosten van het WK voetbal. Deze foto werd door Domingos Peixoto genomen, precies toen cameraman Santiago Andrade dodelijk werd getroffen door een raket die werd afgevuurd door de demonstranten. Deze foto valt meteen op in de journalistieke verslaggeving over Brazilië en heeft belangrijke journalistieke prijzen (Esso, CNT en MPT) gewonnen in Brazilië. http://oglobo.globo.com
Domingos Peixoto / Agência O Globo
Foto geselecteerd door: Hossam Diab, fotoredacteur voor Al-Masry Al-Youm, EGYPTE. Op de foto een van de eigenaren van een drukkerij in Arab Sharkas, een dorp ten noorden van Caïro. De drukkerij was het doelwit van een terroristisch bombardement, wat een verlies van 2 miljoen Egyptische pond opleverde. De eigenaar zit verloren tussen de puinhopen van zijn bedrijf en peinst ongetwijfeld over de onzekere toekomst. Door de belichting vat de foto heel treffend de tragische humanitaire situatie in Egypte samen. http://lens.almasryalyoum.com
Ossama Mohamed
Foto geselecteerd door: Thomas Borberg, Chef foto voor Politiken, DENEMARKEN. Volgens mij moet een goede foto je raken als een stomp in je maag, zoals bij deze foto van Rose. Zij werd geboren met een half hart. Haar ouders vroegen fotograaf Martin Lehmann de geboorte vast te leggen, omdat ze niet wisten hoelang Rose zou leven.Martin Lehmann bleef het gezin volgen totdat Rose plotseling stierf. Deze foto blijft me ontroeren. Zusje Lara die Rose's ooglid optilt,herinnert je aan de dingen die ertoe doen – zoals leven en dood. http://politiken.dk
Martin Lehmann
Geselecteerd door: Levent Kulu Hürriyet, Fotograaf en Fotoredacteur voor Hürriyet, TURKIJE. Op 13 mei woedde een brand in een mijn bij Soma in West-Turkije. 301 mijnwerkers vonden de dood. Het was een groot drama, ook omdat de werkvoorschriften in Turkije de slechte arbeidsomstandigheden toelaten. Deze foto is van de ochtend na de brand, en buiten de mijn wachten familieleden op nieuws over hun vaders, zonen, echtgenoten. Ze komen de mijn uit, maar niemand leeft meer. Ik heb te vaak zulke foto's uit Soma gezien. Misschien worden de regels nu aangepast, maar 301 mijnwerkers liggen nog steeds in hun graf. www.hurriyet.com.tr
Levent Kulu
Foto geselecteerd door: Maciej Jaźwiecki, fotoredacteur voor Gazeta Wyborcza, POLEN. De conflictsituatie in Oekraïne beheerste afgelopen jaar de internationale en Poolse media. Ik heb sinds het begin van de oorlog al veel prachtige foto’s uit Oekraïne zien langskomen. Ik kies deze foto omdat deze niet alleen gewelddadigheid uitdrukt. Dit beeld staat symbool voor de huidige spanningen wegens uiteenlopende waarden en zienswijzen die in Europa gelden. De foto die Jerome Sessini van de crash van vlucht MH17 maakte, is in mijn ogen een van de meest poëtische en krachtige beelden van de afgelopen jaren. http://wyborcza.pl
Jerome Sessini
Foto geselecteerd door: Gilles Steinmann, Fotoredacteur Neue Zürcher Zeitung, ZWITSERLAND. Augustus. Gevluchte Yezidi’s trekken van Sinjar naar de Syrische grens, op de vlucht voor IS. De moeder draagt een kind en twee meisjes lopen zelf. Ik werd geraakt door de blik op hun gezicht, terwijl ze een onzekere toekomst tegemoet lopen. www.nzz.ch
REUTERS / Rodi Said
Foto geselecteerd door: Caroline Hunter, Deputy Picture Editor of Guardian Weekend, UK. De rellen in Ferguson, Missouri hebben deze twee keer het nieuws gedomineerd. Eerst toen een zwarte tiener in augustus werd neergeschoten door een blanke agent, en pas geleden toen die agent werd vrijgesproken van vervolging. Deze zwarte man krijgt melk over zijn gezicht tegen de irriterende spray waarmee hij is bespoten. Fotograaf Adrees Latif toont met deze foto een verstild, bijna poëtisch beeld van een verontrustende, gewelddadige situatie. www.theguardian.com
REUTERS / Adrees Latif
Foto geselecteerd door: Zheng Ziyu, Redacteur voor Visual Weekly, Southern Metropolis Daily,Guangdong, CHINA. Niam Bin is beschuldigd van de moord op twee kinderen en heeft zes jaar in de dodencel doorgebracht (2006-2014). Nu is zijn doodstraf eindelijk herroepen. Dit laat zien dat de regering het belang van correcties inzake onterechte veroordelingen en marteling binnen het strafrechtelijke systeem begint in te zien. Deze foto komt uit de serie 'Onschuldige Mensen’ met portretten van mensen die ten onrechte zijn beschuldigd van misdaden en tot 18 jaar in de gevangenis zaten. www.nandu.com
Guo Xianzhong
Beeld geselecteerd door: Jan Desloover, Chef fotoredactie De Standaard, BELGIE. Godverlaten - Elk sterven zal eenzaam zijn maar bij ebola-patiënten is de eenzaamheid tastbaar, en dus te fotograferen. Een beeld uit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Ten einde raad nadat ze thuis dagen vergeefs op medische hulp wachtte, heeft haar tante het stervende meisje op de stoep achtergelaten. Wat kon ze nog meer doen dan het kind een flesje zoetigheid geven? Je hart breekt bij die vredige houding - precies hoe mijn dochtertje slaapt na een dag ravotten. www.standaard.be
HH / Daniel Berehulak / The New York Times
Foto geselecteerd door: Marie Sumalla, Internationaal fotoredacteur Le Monde, FRANKRIJK. Een stelletje zit te praten in een neon-verlicht busje in het oude centrum van Damascus; een vredig en doodgewoon tafereel. Je zou niet denken dat het zich in Damascus afspeelt; het hoofdkwartier van een oorlog. Maar intussen stijgt een donkere rookpluim op vanuit de buitenwijk Jobar, waar een bloedige strijd woedt tussen leger en rebellen. Sinds 2011 zijn honderdduizenden omgekomen. De Russische journalist en fotograaf Olga Kravets was in september in Damascus en legde het dagelijks leven van burgers vast. Le Monde publiceerde haar werk een week lang dagelijks. www.lemonde.fr
Jerome Delay
Foto geselecteerd door: MaryAnne Golon, Chef foto Washington Post, USA. Esther, een weesmeisje van elf, zit te huilen op een stoel bij haar ontslag uit de kliniek in Monrovia, Liberia. Ze verloor beide ouders aan Ebola. (Wijlen) Fotograaf Michel du Cille reisde maandenlang door Liberia om het lijden van Ebola-patiënten en hun verzorgers vast te leggen. Hij knielt hier bij Esther om haar te troosten. Deze foto raakt de kern van een epidemie; dat het verlies van een geliefde iedereen raakt. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/ebola-survivors/
Michel du Cille / The Washington Post)
Geselecteerd door: Koichi Yamashita, fotoredacteur voor Mainichi Newspapers, JAPAN. De Japanse vulkaan Ontake barstte in oktober onverwacht uit. Met 47 doden was het de grootste vulkanische ramp in decennia voor Japan. Deze foto laat de uitbarsting zien. Freelance fotograaf Yuji Tsuno nam de foto vlakbij de bergtop. Vlak erna werd hij zelf onder de as bedolven. De foto stond op de voorpagina van Manichi Newspapers. URL: http://mainichi.jp/
Geselecteerd door: Evert Hermans, Chef Fotoredactie NRC. Deze foto blijft me achtervolgen. Jerome Delay maakte ze op 2 oktober in Liberia. De 9-jarige Mercy Kennedy weent van verdriet om haar moeder. Die is de dag ervoor naar een Ebolacentrum overgebracht en aldaar gestorven. Het voelt alsof Mercy enkel troost kan zoeken bij een boom. Een troostknuffel is gezien het besmettingsgevaar immers veel te gevaarlijk. www.nrc.nl/inbeeld
AP / Jerome Delay
Foto geselecteerd door: Jörg Buschmann, Chef foto voor Süddeutsche Zeitung, DUITSLAND. Deze foto toont de absurde werkelijkheid waarin wij leven: een potje golf lijkt de gepaste reactie op de globalisering van de wereld. Wat ieder weldenkend mens al jaren weet, wordt zichtbaar in één foto: de wereld komt dichterbij, mensen in de ‘comfortzone’ krijgen ‘bezoek’. Geen spectaculaire effecten, geen drama, geen lijken. Fotograaf Jose Palazon was op het juiste moment op de juiste plaats. En daar draait het om bij een goede nieuwsfoto. (Spaanse grens, 22 oktober 2014) www.sueddeutsche.de
REUTERS / Jose Palazon
Geselecteerd door: Kunle Ogunfuyi, online fotoredacteur voor ThisDay Newspaper NIGERIA. Inwoners van Ajah en omstreken snellen toe om gratis olie uit een gestrande tankwagen te halen langs de Lekki-Epe snelweg. Deze weg verbindt de meest luxe landgoederen met de pas ontsloten Lekki Zeehaven. Transportvoertuigen kunnen alleen over de gevaarlijke Lekki-Epe snelweg rijden, wat in de toekomst veel overlast en gevaar zal opleveren. Deze foto illustreert de kloof tussen arm en rijk in het gebied. http://www.thisdaylive.com
Kunle Ogunfuyi
Foto geselecteerd door: Paul Botes, Fotoredacteur voor Mail & Guardian, ZUID-AFRIKA. Bhuti, een 19 jaar oude nyaopeverslaafde, staart voor zich uit voor hij zichzelf injecteert met de drug, die bestaat uit een mengsel van heroïne en cannabis. Fotograaf Lindokuhle Sobukwe bracht zoveel tijd door in het huis waar meerdere nyaopeverslaafden bij elkaar wonen dat ze hem en zijn camera niet meer opmerkten. Nyaope vormt een groot gezondheidsrisico voor de Zuidafrikaanse jeugd. http://mg.co.za/multimedia/2014-07-04-nyaope-addict-ive-become-an-animal
Lindokuhle Sobukwe
Foto geselecteerd door: Andrey Chepakin (The Neva Time), Chef foto Nevskoye Vremya newspaper, RUSLAND. Deze foto is door mijzelf genomen vlakbij Ngurah Rai Airport, Denpasar, Bali. Vliegtuigen hebben hier een extreem lage aanvliegroute, en met deze hoge golven lijkt het vliegtuig onder zeeniveau te vliegen. De foto was zeer moeilijk te maken, vanuit een wankel bootje met schipper, fotografen en surfer. http://www.nvspb.ru/
Andrey Chepakin