De doden, raak ze maar niet meer aan

Foto BAz Rater/REuters
Foto BAz Rater/REuters

Hij kijkt zo vrolijk, terwijl hij langs de rand van iemands laatste rustplaats staat. Deze grafdelver in Freetown, Sierra Leone, heeft net een spoor van nieuwe graven getrokken voor de slachtoffers van ebola. In Sierra Leone wordt op dit moment campagne gevoerd voor een medisch verantwoorde begrafenis. Het wassen of aanraken van de overledene door familieleden, onderdeel van de traditionele manier van begraven, is olie op het vuur voor de uitbraak van ebola die door het land trekt. Sinds de uitbraak van het virus, dat zich verspreidt via ontlasting, bloed en lichaamseigen sappen, zijn er al meer dan 2.000 mensen overleden in Sierra Leone. Onveilige begrafenissen zijn verantwoordelijk voor zeventig procent van het dodenaantal, zeggen de experts. Autoriteiten in het land hebben zelfs met gevangenisstraf gedreigd voor mensen die doorgaan met het op traditionele wijze preparen van de doden voor een begrafenis. Toch blijft het moeilijk om oude rituelen uit te roeien. Zonder de rituelen die horen bij een traditionele begrafenis zouden de doden terugkomen om rond te blijven spoken op aard.