Dader schietpartij New York had crimineel verleden en haatte politie

De politie bewaakt de bloemenzee op de plek waar twee agenten werden doodgeschoten. Reuters / Carlo Allegri

De man die dit weekend twee agenten in New York doodschoot, had een crimineel verleden. Hij haatte de politie en overheid en was geestelijk instabiel.

Dat hebben de New Yorkse autoriteiten gezegd, meldt persbureau AP. Zaterdagavond schoot de 28-jarige Ismaaiyil Brinsley twee agenten op straat in Brooklyn dood. Vlak voor hij zijn daad beging, vroeg hij mensen op straat hem te volgen op Instagram. Daarna zei hij: “Kijk eens wat ik ga doen.” Eerder schreef hij op Instagram dat zijn aanstaande daad in verband staat met de beslissingen om twee agenten in Ferguson en New York die een Afro-Amerikaanse burger hadden gedood niet te vervolgen. Brinsley was zelf een donkere man, de agenten die hij doodde waren Aziatisch en Latijns-Amerikaans. Na zijn daad vluchtte hij een metrostation in, waar hij zichzelf in het hoofd schoot.

Brinsley was wanhopig en gewelddadig

Brinsley, die uren voor de dubbele moordpartij zijn ex-vriendin neerschoot in haar huis nabij Baltimore, is ten minste negentien keer gearresteerd in Georgia en Ohio en zat twee jaar in de gevangenis voor wapenbezit. Hij had een problematische jeugd; hij was zo gewelddadig dat zijn moeder bang voor hem was. Online schold hij op de politie en de regering en uitte hij zich “wanhopig over zichzelf en zijn leven”, zei de politie. De politie van Baltimore zou haar New Yorkse collega’s zaterdag hebben gewaarschuwd over Brinsley, maar die reageerden niet snel genoeg.

Politie extra alert

Politie-departementen in de VS zijn extra alert sinds de moordpartij. De politie werd de afgelopen tijd sowieso al bekritiseerd vanwege de dood van Eric Garner in New York en van Michael Brown in Ferguson. Beiden werden gedood door de politie. Volgens critici ligt hier raciale ongelijkheid aan ten grondslag. De afgelopen weken vonden in het hele land protesten plaats nadat jury’s besloten de betreffende agenten niet te vervolgen.

Ook burgemeester Bill de Blasio zit in de problemen door de moordpartij. De grootste politievakbond, Patrolmen’s Benevolent Association (PBA), beschuldigt hem ervan de schietpartij in Brooklyn in de hand gewerkt te hebben. Ook de vakbond Sergeants Benevolent Association (SBA) sprak zich fel uit tegen de bestuurders van de stad. Na de beslissing om de agent die Garner doodschoot niet te vervolgen, sprak De Blasio zijn steun uit aan de demonstranten in de stad. Critici verwijten de burgemeester daarom de politie van New York onvoldoende te steunen.

Vakbond PBA:

“Het bloed druipt letterlijk van zijn handen als gevolg van zijn woorden, daden en beleid. Voor het eerst in jaren worden wij een politiemacht in ‘oorlogstijd’. We zullen ook zo gaan handelen.”

    • Mirjam Remie