Van Gaal speelt gelijk, Verbeek coach in 2. Bundesliga

Zes keer op rij had Louis van Gaal gewonnen met Manchester United, maar aan die zegereeks kwam zaterdag een einde. Op bezoek bij Aston Villa werd het 1-1, waarna de Nederlandse Coach van het jaar opmerkte dat het gelijkspel wel eens bepalend kan zijn in de strijd om de titel in de Engelse Premier League.

Op de persconferentie verwees Van Gaal daarbij naar het duel van concurrent Manchester City. „Ik heb alleen de eerste helft van Manchester City tegen Crystal Palace kunnen zien, maar zij hadden ook op achterstand kunnen komen. Ze winnen vervolgens wel met 3-0 en dat is nou net het verschil.”

Manchester United staat momenteel derde, zeven punten achter koploper Chelsea dat vanavond in actie komt. Arsenal, dat met 2-2 gelijkspeelde bij Liverpool, heeft net zo veel punten als Chelsea, maar speelde een duel meer.

Dan Duitsland, waar Bayern München het jaar afsluit als herbstmeister. De ploeg van Arjen Robben won met 2-1 bij Mainz.

In de onderste regionen van de Bundesliga speelde Huub Stevens met VfB Stuttgart gelijk tegen SC Paderborn (0-0). Zijn achtste punt in de vijf duels die hij op de bank zat sinds zijn terugkeer bij VfB. Bij zijn aantreden stond Stuttgart laatste, nu vijftiende.

Wel was Stevens ontevreden over het spel. „Wat we vandaag gepresteerd hebben, is niet om te lachen”, zei der harter Hund.

Stevens staat twee plekken boven Borussia Dortmund. De kampioen van 2011 en 2012 beleeft een rampseizoen en verloor ook zaterdag, met 2-1 bij degradatieconcurrent Werder Bremen. „Deze club zal overwinnen, maar de uitdaging kan haast niet groter”, zei de strijdbare trainer Jürgen Klopp.

Ander nieuws uit Duitsland: Gertjan Verbeek wordt per 1 januari trainer van VfL Bochum, middenmoter in de tweede Bundesliga. Volgens de voormalige coach van Feyenoord en AZ heeft Bochum hem aangesteld omdat hij goed zou zijn in het fit maken van spelers. Raymond Libregts wordt zijn assistent.