Bouchée à la reine

Het kippenpasteitje is een ‘vergeten voorgerecht’. Je komt het bijna nergens meer tegen. Dat is nu eenmaal het lot van ooit populaire gerechten: de industrie of een legioen van gemakszuchtige snelklaarkoks gaat ermee aan de haal en op den duur keert iedereen zich er verveeld van af. Het geldt voor een tournedos Rossini, maar dus

Het kippenpasteitje is een ‘vergeten voorgerecht’. Je komt het bijna nergens meer tegen. Dat is nu eenmaal het lot van ooit populaire gerechten: de industrie of een legioen van gemakszuchtige snelklaarkoks gaat ermee aan de haal en op den duur keert iedereen zich er verveeld van af.
Het geldt voor een tournedos Rossini, maar dus ook voor een bouchée à la reine, een gerecht uit de tijd dat kip nog een duurbetaalde delicatesse was. Keukenmeester René Ameling, docent aan het ROC Amsterdam, maakte voor FoodTube een heerlijk old school kippenpasteitje met champignons. Voor het hoofdgerecht kwam de legendarische Theus de Kok van De Echoput in actie en niemand minder dan Yvette van Boven maakte een plumpudding. Maar eerst dus het pasteitje, te beginnen met het pasteibakje zelf dat René van kant-en-klaar roomboterbladerdeeg maakt. Die bocht zou je af kunnen snijden met pasteibakjes van een gerenommeerde banketbakker.


Voor het maken van de ragout geeft René een compleet college.

Kompaan Harold Hamersma zocht en vond de bijpassende wijn(en):
In de (Jumbo) supermarkt: Sankt Anna Pinot Blanc 2012 trocken, Pfalz, Duitsland (€ 7,99) DGH-cijfer 9-
Bij wijnspeciaalzaak Grapedistrict: Calnite 2013, Saint-Pourçain, Frankrijk (€ 12,99)
en bij de internetwinkel van winesupply (powered by Vojacek): Verget du Sud 2011 Chardonnay, Vaucluse, Frankrijk ( € 9,95) DGH-cijfer 9