‘Bij Van Straaten draait het om mislukte seks, slechte huwelijken, dronken, oude en lelijke mensen’

Nog even en het mag weer: de eerste, altijd weer subtiele getekende, cartoon van Peter van Straaten bekijken in zijn jaarlijkse zeurkalender. Omdat u toen u de kalender kocht natuurlijk al heeft gekeken, kan ik de eerste dag wel prijsgeven: naakte vrouw zegt tegen naakte man in het bed: ‘het is nieuwjaar en we zijn nog steeds bij mekaar’. Gaan de meeste cartoons van Peter van Straaten over seks? Bij wijze van recensie ditmaal een factcheck.

De aanleiding

Mijn geleerde collega mokte bij het horen van de 1 januari-cartoon : bij Van Straaten draait het om mislukte seks, slechte huwelijken, dronken, oude en lelijke mensen. Is dat zo? De eerste boeken-factcheck, in een tijd dat fictie vaak aan de feiten wordt gestaafd.

Waar is het op gebaseerd?

Op de vorige kalenders en de vele cartoons in de Peter van Straaten agenda en boeken als Niet doen opa.

En klopt het?

Bij het beoordelen of inderdaad de meeste personages oud zijn hebben we het boekje Niet doen opa buitenbeschouwing gelaten, omdat dit een scheef beeld zou geven, het aantal oude mannen in dit boek is een statistische anomalie. Om een objectief beeld te krijgen, hebben we alleen de zeurkalender van 2015 genomen (dit ook uit praktische overwegingen, want de kalender uit 2014 ligt grotendeels bij oud papier). Wat blijkt? Na telling gaan er 72 cartoons over (mislukte) seks, 24 over oud zijn, 6 over dronkenschap, 13 over lelijkheid, 65 over (slechte) huwelijken of relaties en 155 over andere zaken dan de hiervoor genoemde zoals roken, de crisis, de werkvloer of vakantie. Iets minder dan de helft gaat dus niet over de zaken die genoemd zijn door de geleerde collega.

Conclusie

Onderzoek op basis van de nieuwste zeurkalender toont dat er inderdaad veel cartoons over seks, relaties en in iets mindere mate over ouderdom en lelijkheid gaan, maar dat veruit de meeste over algemene zaken gaan. Of het aantal algemene cartoons is afgenomen of toegenomen is bij gebrek aan de zeurkalender van 2014 niet te zeggen. In feite gaan ze allemaal over het leven. De stelling dat de cartoons van Peter van Straaten over mislukte seks, slechte huwelijken, dronkenschap, ouderdom en lelijkheid (of over de combinatie van allemaal) gaan, beoordelen we als gedeeltelijk onwaar, ongefundeerd en ongenuanceerd.