‘Afvalbedrijf Van Gansewinkel niet erg in trek’

Het te koop gezette afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel heeft niet veel kopers getrokken, meldt het FD.
Het te koop gezette afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel heeft niet veel kopers getrokken, meldt het FD. Foto ANP / Robin Utrecht

Afvalverwerker Van Gansewinkel heeft nog niet veel potentiële kopers weten aan te trekken. Volgens bronnen van Het Financieele Dagblad heeft zich één partij gemeld met een niet-bindend bod, dat ver beneden de vraagprijs ligt.

Het bod zou 450 miljoen euro bedragen, terwijl Van Gansewinkel 670 miljoen euro aan schulden heeft. De grootste schuldeisers hebben volgens de zakenkrant nu een adviseur in de hand genomen om naar andere opties om de schulden af te lossen te kijken. Gekeken wordt onder meer naar het afsplitsen van buitenlandse dochterbedrijven of het omzetten van de schulden in aandelen.

Van Gansewinkel werd in september in de etalage gezet door de eigenaren, investeringsmaatschappijen CVC en KKR. Het afvalbedrijf kwam in 2007 in handen van die twee voor een bedrag van 2,2 miljard euro, en dat werd grotendeels gefinancierd met schulden. Door de economische crisis lukte het echter niet meer om die schuldenlast terug te dringen - bedrijven produceerden namelijk steeds minder afval.

Vorig jaar werd AVR - verwerker van niet-recyclebaar afval - verkocht aan een Chinees consortium, waardoor de schuld daalde van 1,5 miljard euro naar 670 miljoen euro. Ook werd er gereorganiseerd waardoor zeshonderd mensen op zoek moesten naar een andere baan.