Hoeveel kratjes bier is 163 miljoen? Enschede maakt begroting begrijpelijk

De gemeente Enschede heeft volgend jaar 685 miljoen te besteden. Zegt dat getal je weinig? Dan kun je op deze website het bedrag vertalen naar aantal kratjes bier, netjes sinaasappelen of volle boodschappentassen.

Begroting Enschede omrekenen naar kratjes bier.
Begroting Enschede omrekenen naar kratjes bier. Via www.koers053.enschede.nl

De gemeente Enschede besteedt 163 miljoen euro van de totale begroting aan het verder ontwikkelen van een duurzame leefomgeving. Zegt dat getal je weinig? Dan kun je op de website het bedrag vertalen naar aantal kratjes bier (12 miljoen), netjes sinaasappelen (109 miljoen) of volle boodschappentassen (3 miljoen).

 

De begroting van de gemeente Enschede is om te rekenen naar bier en boodschappen.

De begroting van de gemeente Enschede is om te rekenen naar bier en boodschappen. Via www.koers053.enschede.nl

Saaie begroting tastbaarder maken

Rob Oostendorp van het creatieve bureau DeNK uit Almelo, mede-verantwoordelijk voor het concept en de ontwikkeling van de site, zegt:

“De gemeente vroeg hoe ze hun begroting tastbaarder en begrijpelijker kan maken voor de inwoners?’ De vorige site was saai en stijf, de informatie was moeilijk te bevatten.”

Het idee om het geld dat de gemeente bijvoorbeeld besteedt aan het versterken van de lokale economie om te kunnen rekenen naar kratjes bier, sinaasappels en goedgevulde boodschappentassen was snel geboren:

“Wij zochten naar iets wat je dagelijks gebruikt of tegenkomt.”

Op welk product wordt het meeste geklikt? Daar heeft de gemeente geen gegevens van. Of de site ook daadwerkelijk meer wordt bezocht wel. Jessica van Loenen van de afdeling Communicatie van de Gemeente Enschede:

“Onze aanpak werkt. Op de oude site waren 3000 bezoekers in drie jaar komen kijken, terwijl deze nieuwe site al 5000 bezoekers heeft sinds de lancering.”

Op de hip vormgegeven site staan ook allerlei feitjes en staatjes die met de begroting te maken hebben, zoals deze cijfers over de maatschappelijke ondersteuning in Enschede:

Feiten over maatschappelijke ondersteuning in Enschede, begroting 2015.

Feiten over maatschappelijke ondersteuning in Enschede, begroting 2015. Bron: koers053.enschede.nl

En over de Enschedese economie:

Feiten over het versterken van de Enschedese economie.

Feiten over het versterken van de Enschedese economie. Via www.koers053.enschede.nl

Bier en kroketten te ongezonde vergelijkers

Het creatieve team was er unaniem over eens dat de kratjes bier van de lokale trots Grolsch moesten zijn. Overigens is de bierbrouwer volgens Oostendorp niet om een plaatje of medewerking gevraagd.

Zijn er behalve de drie gekozen artikelen nog andere producten de revue gepasseerd? Van Loenen:

“We hebben ook nog gesproken over kroketten, maar dat werd wel heel ongezond.”