VS kloppen aan bij landen voor internationale reactie op Sony-hack

Een vrouw maakt een foto van een poster van de film The Interview. Foto EPA/ Justin Lane

De Amerikaanse regering heeft bij onder meer China, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan, Zuid-Korea en Rusland aangeklopt in de hoop dat de landen samen met de VS met een internationale reactie op Noord-Korea kunnen komen vanwege de grote Sony-hack. Dat ontkent nog steeds iets te maken te hebben met de cyberaanval.

Japan en Zuid-Korea hebben al toegezegd te zullen meewerken. China heeft nog niet gereageerd, maar volgens een Chinese staatskrant is The Interview, de film over het doden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die een centrale rol speelt in de aanval, niet een film waarop Hollywood of de Amerikaanse maatschappij trots kan zijn, schrijft persbureau Reuters.

The Interview

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea officieel beschuldigd van de cyberaanval op Sony, waardoor grote hoeveelheden gevoelige informatie op straat zijn beland. Deze week werd na dreigementen van de hackers besloten The Interview niet in bioscopen te vertonen, een besluit dat voor veel opschudding heeft gezorgd; het zou een gevaarlijk precedent scheppen. Ook president Obama heeft gezegd dat Sony niet had moeten zwichten voor de hackers. De topman van Sony heeft laten weten wel te zullen kijken of de film op een andere manier nog uitgebracht kan worden.

Het is de eerste keer ooit dat de Verenigde Staten direct een ander land van een dergelijke grote cyberaanval hebben beschuldigd, schrijft Reuters. Wired schreef deze week dat het bewijs voor betrokkenheid van Noord-Korea echter heel dun is. Noord-Korea zelf noemt de beschuldigingen laster, maar heeft wel aangeboden samen met de VS te kijken wie er achter de aanval zit. De Verenigde Staten blijven er echter bij dat Noord-Korea daar zelf verantwoordelijk voor is.

    • Frank Huiskamp