Twee politieagenten in New York doodgeschoten, ‘mogelijk uit wraak’

Een forensisch onderzoeker bekijkt het voertuig waarin twee politieagenten in New York werden gedood. Een gewapende man opende het vuur op hen in de wijk Bedford-Stuyvesant in Brooklyn.
Een forensisch onderzoeker bekijkt het voertuig waarin twee politieagenten in New York werden gedood. Een gewapende man opende het vuur op hen in de wijk Bedford-Stuyvesant in Brooklyn. Foto AP / John Minchillo

Een gewapende man schoot gisteravond in New York twee politieagenten in hun patrouillewagen dood. Hij pleegde kort daarna zelfmoord.  De verdachte zou mogelijk gehandeld hebben uit onvrede met beslissingen om agenten in New York en Ferguson, die eerder deze zomer twee Afro-Amerikaanse burgers hadden gedood, niet te vervolgen.

UPDATE 18:02 Ook in de staat Florida is een politieagent gedood tijdens een schietpartij. Het schietincident vond plaats in het kuststadje Tarpon Springs om 3 uur ‘s nachts lokale tijd. De politie heeft een 23-jarige verdachte opgepakt. Er is nog niets bekend over een mogelijk motief.

‘Dader schepte op social media op over doden agenten’

Bij het incident in New York liep de gewapende man volgens de politie op de twee agenten in hun geparkeerde voertuig af en opende hij van dichtbij het vuur. Beide slachtoffers werden in hun bovenlichaam getroffen, laat plaatsvervangend politiecommissaris Kim Royster aan The New York Times weten.

Twitter avatar MicahGrimes Micah Grimes This is the NYPD vehicle that forensic techs are focusing on after 2 officers were shot in Brooklyn. http://t.co/oh9ue9yfLf

De plaats delict van de moord op twee politieagenten in Brooklyn. Op de achtergrond de skyline van Manhattan. Foto AP / John Minchillo

De New York Daily News meldt op basis van anonieme bronnen dat de schutter mogelijk een bendelid uit de stad Baltimore is en op sociale media opgeschept zou hebben agenten te zullen doden. Daarnaast zou hij gezocht worden voor een aanslag op zijn vriendin, eerder op de dag.

Meerdere bronnen lijken de herkomst van de schutter te bevestigen:

Twitter avatar justin_fenton Justin Fenton Baltimore County police faxed a warning flier to NYPD abt the shooter, because of his ties to Brooklyn area. Came in same time as shooting

Ook de politiecommissaris van New York bevestigt volgens persbureau AP dat de man die zijn vriendin in Baltimore beschoot, de verdachte is van de schietpartij in New York.

De schietpartij vond plaats bij het kruispunt van Myrtle Avenue en Tompkins Avenue in de wijk Bedford-Stuyvesant. Na de moord op de twee agenten vluchtte de verdachte twee straten verderop een metrostation in.

Obama veroordeelt dood agenten

President Obama heeft in een verklaring laten weten de dood van de agenten “onvoorwaardelijk” te veroordelen. Agenten verdienen volgens hem elke dag weer het respect van inwoners. Hij vraagt hun geweld te verwerpen.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “I unconditionally condemn today’s murder of two police officers in New York City.” —President Obama: http://t.co/NAeTxpV70U

Eerste moord op politieagenten sinds 2011

Een anonieme maar hooggeplaatste bron binnen de New York Police Department noemt tegenover The New York Times de schietpartij een “moordaanslag”. Volgens hem is helder dat de verdachte “duidelijk van plan” was de agenten te doden.

Twitter avatar NYPD121Pct NYPD 121st Precinct Two Police Officers have been shot in the 79 pct. please pray for them

De laatste keer dat een politieagent werd doodgeschoten tijdens zijn werk was in 2011. Peter Figoski (47) werd tijdens het onderzoeken van een inbraak in zijn gezicht geschoten, schrijft de NY Post.

Verband met vrijspraak agenten in zaak Michael Brown en Eric Garner

Het incident gisteren komt op een moment dat in de stad gedemonstreerd wordt tegen de beslissing van een volksjury om een politieagent, Daniel Pantaleo, niet te vervolgen naar aanleiding van de dood van Eric Garner. Deze 43-jarige inwoner van Staten Island werd op 17 juli aangehouden op verdenking illegaal sigaretten op straat te verkopen.

Garner werd daarbij in een wurggreep genomen door de agent. De astmatische New Yorker overleed niet snel daarna door druk op zijn borst en keel. Forensisch onderzoek bestempelde de dood van Garner als moord. Het hele voorval werd op video vastgelegd. Op 3 december oordeelde een volksjury, aangesteld door de openbare aanklager van Staten Island, dat Pantaleo niet vervolgd hoefde worden.

Fragmenten van VICE over de demonstraties op 3 december in New York:

De vrijspraak van Pantaleo, maar ook die van Darren Wilson in Ferguson, heeft voor een golf van protesten gezorgd in Amerika. Na meer dan drie maanden beraad besloot een volksjury dat Wilson - die de achttienjarige Michael Brown in Ferguson doodschoot op 9 augustus - niet aangeklaagd hoefde te worden voor moord of doodslag.

Spanningen in de VS over politieoptreden

De dood van de twee Afro-Amerikaanse burgers en de beslissing om de politieagenten die daarbij betrokken waren niet te vervolgen, zorgden voor een landelijke discussie over ras, ongelijkheid en politiegeweld. Niet-blanke Amerikanen lopen veel meer kans aangehouden te worden door de politie dan blanke burgers, daarnaast worden zij ook veelal zwaarder gestraft. Correspondent Guus Valk schreef op 5 december over de zaak Garner:

Cijfers wijzen inderdaad uit dat zwarte Amerikanen veel vaker te maken krijgen met de politie en justitie dan blanke of latino Amerikanen. Ze belanden ook veel vaker in de gevangenis en krijgen vaker straf voor misdrijven die onder alle rassen in min of meer gelijke mate voorkomen, zoals drugsgebruik. De politie in New York stopte vorig jaar wel met het omstreden ‘stop and frisk’-beleid. Mensen die er ‘verdacht’ uitzien, mochten op straat worden aangehouden. In 2011 werden 685.000 mensen staande gehouden, van wie bijna 90 procent onschuldig bleek. Meer dan de helft van hen was zwart.

Barack Obama stelde naar aanleiding van de vrijspraak van de agenten in Ferguson en New York federaal onderzoek in naar politiegedrag. Volgens de Amerikaanse president laten de beide zaken zien dat het land met fundamentele uitdagingen worstelt op het gebied van ras en gelijkheid.

Politievakbonden geven burgemeester de schuld van dubbele moord

De grootste politievakbond, de Patrolmen’s Benevolent Association, beschuldigde vannacht de burgemeester van New York, Bill de Blasio, de schietpartij in Brooklyn in de hand gewerkt te hebben.

“Het bloed druipt letterlijk van zijn handen als gevolg van zijn woorden, daden en beleid. Voor het eerst in jaren worden wij een politiemacht in ‘oorlogstijd’. We zullen ook zo gaan handelen”

Na de beslissing om de agent die Garner doodschoot niet te vervolgen, sprak De Blasio zijn steun uit aan de demonstranten in de stad. Critici verwijten de burgemeester daarom de politie van New York onvoldoende te steunen. Ook de vakbond Sergeants Benevolent Association sprak zich fel uit tegen de bestuurders van de stad.

Twitter avatar SBANYPD SBA The blood of 2 executed police officers is on the hands of Mayor de Blasio. May God bless their families and may they rest in peace.