Stembussen in Tunesië open: wie wordt de nieuwe president?

Huidig president Moncef Marzouki brengt zijn stem uit. Hij neemt het in de tweede ronde van de Tunesische presidentsverkiezingen op tegen de 88-jarige Béji Caïd Essebsi. Foto Reuters/ Zoubeir Souissi

Blijft Tunesië, het enige succesverhaal na de Arabische Lente in 2011, het lichtend voorbeeld in de regio of valt het terug op oude reflexen? Sinds vanochtend kunnen inwoners in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen stemmen, en deze vraag speelt een belangrijke rol. De vrees is dat het laatste gebeurt als de 88-jarige Béji Caïd Essebsi wint.

En Essebsi is populair. Dat wezen de peilingen voorafgaand aan de eerste ronde van de verkiezingen vorige maand al uit, en ook de uitslag: Essebsi kreeg meer stemmen dan zittend president Moncef Marzouki, de eerste leider van het land nadat de autoritaire Zine al-Abidine Ben Ali na een revolutie bijna vier jaar geleden werd afgezet. Het lijkt kiezers niet uit te maken dat Essebsi diende onder zowel Ben Ali als zijn autoritaire voorganger Habib Bourguiba, iemand aan wie Essebsi zich lijkt te spiegelen.

Tijdens de parlementsverkiezingen in oktober won Essebsi’s seculiere partij Nidaa Tounes al van de islamitische Ennahda-beweging, de partij die bij de verkiezingen in 2011 de grootste werd. Als Essebsi president wordt, zal Nidaa Tounes de politiek geheel domineren. De partij mag dan namelijk ook de premier leveren. Een coalitie met Ennahda is niet uitgesloten, maar binnen Nidaa Tounes is de afkeer van die partij groot.

Verlamming

Het kan goed zijn dat Tunesië met een overwinning van Essebsi teruggaat in de tijd, maar een nieuwe dictatuur zal er niet komen. Dat heeft alles te maken met een nieuwe grondwet, legde onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vorige maand al uit in NRC (€):

“Maar er is een reëel gevaar dat Nidaa Tounes zijn dominantie gebruikt om de zwakke staatsinstellingen, die gewend zijn één partij te gehoorzamen, naar zijn hand te zetten en de fundamentalisten te vervolgen onder het mom van de strijd tegen terrorisme. (…) Critici vrezen dat de politiek de komende jaren volledig zal worden verlamd door de strijd tussen Nidaa Tounes en Ennahda. Het land kampt intussen met grote problemen. Terrorisme is een reëel gevaar, dat gevoed wordt door de burgeroorlog in buurland Libië. En de verouderde economie moet grondig worden hervormd om banen te creëren voor het enorme aantal werklozen. Armoede en werkloosheid waren een belangrijke aanleiding voor de revolutie.”

De verkiezingen zijn niet alleen voor Tunesië heel belangrijk:

“De uitkomst van de presidentsverkiezingen is van groot belang voor de rest van het Midden-Oosten, dat in de greep is van oorlog, extremisme en autoritaire regimes die fundamentalistische partijen keihard onderdrukken.”

Lees meer over Essebsi in NRC Handelsblad: Tunesië kiest liever voor oude kliek (€).

    • Frank Huiskamp