Oppositieleider Essebsi claimt overwinning verkiezingen Tunesië

Presidentskandidaat Essebsi spreekt zijn aanhang toe vanuit het hoofdkantoor van zijn partij in Tunis. Foto: Reuters / Zoubeir Souissi

De 88-jarige oppositieleider Beji Caid Essebsi eist de overwinning op bij de presidentsverkiezingen in Tunesië. Ook een peilingbureau heeft Essebsi als de winnaar aangewezen.

Volgens exitpolls heeft Essebsi 55,5 procent van de stemmen gekregen en de huidige interim-president Moncef Marzouki 44,5 procent. Het peilingbureau Sigma Conseil deed correcte voorspellingen tijdens de twee vorige verkiezingen in Tunesië, schrijft persbureau AP.

Essebsi was parlementsvoorzitter onder bewind Ben Ali

Tunesië ging vandaag naar de stembus voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Moncef Marzouki (69) is aangesteld als interim-president nadat dictator Zine El Abidine Ben Ali  in 2011 tijdens de Arabische lente werd afgezet.

Essebsi was parlementsvoorzitter onder Ben Ali en minister van Binnenlandse Zaken en minister van Buitenlandse Zaken onder Habib Bourguiba, de eerste Tunesische president. Het campagneteam van zijn partij Nidaa Tounes riep Essebsi vrijwel direct nadat de stembussen gesloten waren tot winnaar uit. Nidaa Tounes won in oktober al de parlementsverkiezingen.

De officiële uitslag wordt binnen twee dagen bekendgemaakt.

    • Eva de Valk