Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Nieuws over koningin Beatrix had niet naar buiten mogen komen

Het nieuws dat koningin Beatrix het onderhoud aan Paleis Huis Ten Bosch liet versloffen, had nooit naar buiten mogen komen. Het deel van de ambtelijke nota waaruit de NOS en NRC Handelsblad vrijdag citeerden, had geheim moeten blijven.

Koningin Beatrix tijdens de toespraak op televisie, aan de vooravond van haar abdicatie.
Koningin Beatrix tijdens de toespraak op televisie, aan de vooravond van haar abdicatie. Foto ANP / Royal Images / Marcel Antonisse

Het nieuws dat koningin Beatrix het onderhoud aan Paleis Huis Ten Bosch liet versloffen, had nooit naar buiten mogen komen. Het deel van de ambtelijke nota waaruit NOS en NRC Handelsblad vrijdag citeerden, had geheim moeten blijven.

Het ging om de zin:

“Hare Majesteit de koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan Paleis Huis ten Bosch.”

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt:

“Het was de bedoeling dat de betreffende passage was weggelakt. Dat is door een menselijke fout niet gebeurd.”

NRC, die net als de NOS een Wob-verzoek bij Binnenlandse Zaken had ingediend over de achtergronden van de 35 miljoen euro kostende verbouwing, vroeg vandaag bij Binnenlandse Zaken opheldering over een curieus verschil in de beantwoording van het verzoek op papier en langs digitale weg.

In de papieren stukken die de krant vrijdag ontving in antwoord op het Wob-verzoek, was de betreffende zin geschrapt. In de digitale versie met dezelfde stukken die ook naar de NOS ging, was de passage blijven staan.

niet opgeslagen

De ambtenaar die verantwoordelijk was voor het weglakken van de zin in de digitale editie, heeft de laatste versie met de veranderingen niet opgeslagen, aldus de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Het nieuws over het gebrek aan onderhoud van het paleis door Beatrix kreeg vrijdag en zaterdag veel aandacht in de media. Veel websites, persbureaus en zaterdagkranten namen het nieuws over.

De betreffende passage had geschrapt moeten worden omdat het volgens Binnenlandse Zaken om een interpretatie van de schrijver van de nota ging. Persoonlijke beleidsopvattingen gelden in de Wob als uitzondering op grond waarvan informatie bij geweigerd kan worden.