Madonna brengt zes nieuwe nummers uit na ‘artistieke verkrachting’

Artistieke verkrachting noemde Madonna het een paar dagen geleden, toen online nummers werden gelekt die op haar nieuwe album zouden staan. Artistieke verkrachting, omdat het volgens de zangeres ging om vroege demo’s. Waarom gaven de mensen haar niet de kans ze af te maken? Dat was haar instinctieve reactie. Ze verwijderde deze later. Gisteren besloot ze wat anders te doen: ze zette zes nummers – wél helemaal af – gratis online.

Madonna met haar zoon Banda Mwale bij de Grammy Awards afgelopen januari.
Madonna met haar zoon Banda Mwale bij de Grammy Awards afgelopen januari. Foto EPA/ Michael Nelson

Artistieke verkrachting noemde Madonna het een paar dagen geleden, toen online nummers werden gelekt die op haar nieuwe album zouden staan. Artistieke verkrachting, omdat het volgens de zangeres ging om vroege demo’s. Waarom gaven de mensen haar niet de kans ze af te maken? Dat was haar instinctieve reactie. Ze verwijderde deze later. Gisteren besloot ze wat anders te doen: ze zette zes nummers - wél helemaal af - gratis online.

Hier zijn de nummers op YouTube te beluisteren, hier op iTunes.

De nummers komen van het album Rebel Heart, dat gepland staat voor de eerste week van maart. Madonna noemde de zes nummers in een korte verklaring op haar site een “vroeg kerstcadeautje”:

“I was hoping to release my new single ‘Living For Love’ on Valentine’s Day with the rest of the album coming in the Spring. I would prefer my fans to hear completed versions of some of the songs instead of the incomplete tracks that are circulating. Please consider these six songs as an early Christmas gift.”

Twitter avatar Madonna Madonna X-mas is coming early! Pre order my album and download 6 tracks! Happy Holidays! ❤️#rebelheart http://t.co/YBiJccfQQ4

Onder andere Kanye West en Diplo (Major Lazer) hebben meegewerkt aan het album. Op een van de zes nummers die de 56-jarige zangeres gisteren heeft uitgebracht, Bitch I’m Madonna, is rapper Nicky Minaj te horen.

MDNA

Het album Rebel Heart is de opvolger van MDNA uit 2012, wat lauwtjes werd ontvangen door internationale recensenten. Onze muziekredacteur Hester Carvalho was gematigd positief en gaf het album drie uit vijf ballen (€):

“MDNA is Madonna’s eerste cd sinds de komeetachtige opkomst van adept/concurrente Lady Gaga. Die bedient niet alleen hetzelfde danslustige publiek als Madonna, ook zij gooit haar uiterlijk in de strijd. Wie zal de meeste harten veroveren? Oftewel: wie krijgt de meeste benen in beweging? Voorlopig kan gesteld dat Madonna’s dance smaakvoller en stijlvoller is. Dus geldt: „There’s only one queen, and that’s Madonna” – zoals gastzangeres Nicki Minaj het op MDNA uitdrukt.”