Hulp tegen heroïne naar de beurs, en wat de week verder interessant maakt

Foto NAABT

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Het wordt een rustige economische week. Het is tenslotte Kerstmis. Daarom wel maandag de grote kerstloterij in Spanje. El Gordo bestaat sinds 1812 en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld. Jaarlijks op 22 december. Het prijzengeld dit jaar: 2,24 miljard euro. Minder duur is ‘s avonds het Leger des Heils Kerstdiner in de Koepelkerk in Amsterdam.

2. Zelfs in de kerstweek is er áltijd iets te doen. Bouwmarkt Hornbach kan het weten. Het komt maandag met kwartaalcijfers. De omzet van bouwmarkten daalt sinds 2009, maar niet bij deze Duitsers. Ze doen iets goed.

3. Durex, Clearasil, Strepsils en afkickmedicijn Suboxone. Ze hebben allemaal één baas: multinational Reckitt Benckiser. Vanaf dinsdag niet meer. De tak die heroïneverslaving helpt controleren wordt afgesplitst en naar de beurs gebracht.

4. Ook dinsdag: meer duidelijkheid voor verkopers van tweedehands-e-books (ja, die bestaan). De rechter doet uitspraak in de zaak rondom Tom Kabinet. Die webwinkel verkoopt sinds dit jaar tweedehands e-books. Maar uitgevers zijn daar totaal niet blij mee.

5. Een grote dag bij de statistici van het CBS woensdag. Een tweede raming van hoe groot de economische groei in het derde kwartaal van dit jaar was. Maar dat niet alleen: ook het overheidstekort in dat kwartaal, het producentenvertrouwen en de inkomens van Nederlandse huishoudens worden bekendgemaakt.

6. Het enthousiasme over Uber is geluwd. De taxidienst mag op steeds minder plekken rijden. Onder meer New Delhi is Uberloos sinds een chauffeur een klant verkrachtte. Woensdag staat hij terecht.

7. Goed, het is geen vredesverdrag - maar toch net op tijd voor Kerstmis. Het Wapenhandelverdrag van de Verenigde Naties gaat woensdag in. Het is het eerste juridisch bindende internationale verdrag dat handel van oorlogsschip tot ammunitie en Kalashnikov reguleert. 125 landen worden verplicht verantwoorde en effectieve controle te houden op alle internationale wapenhandel. Merry Christmas.

8. De ene zender casht met kerstliedjes, de ander met toplijstjes. Vanaf eerste kerstdag speelt Radio 2 de Top 2000 af. Op 31 december volgt het hoogtepunt: de nummer 1.

    • Anouk van Kampen